Selecteer de taal

Rondje Clinge

Deze wandeling brengt je naar een punt waar je een wijds uitzicht hebt op het polderlandschap met de oprukkende haven van Antwerpen op de achtergrond. Het natuurgebied Krieke Putten met diverse weeltjes is dan weer de volgende blikvanger. Aan de mooie Koningsdijk wandel je verder in de richting van Fort Bedmar, waar enkel een deel van de noordwestelijke wal nog te zien is. Via het grensdorp De Klinge gaat het verder door de Clingse Bossen terug naar het vertrekpunt.

Ommetje Hengstdijk

Dit ommetje laat je kennismaken met de mooie natuur rond Hengstdijk. Van het vertrekpunt wandel je in de richting van De Vogel, één van de oudste kreken in Zeeuws-Vlaanderen. Je gaat verder naar Vogelfort, dat zijn naam ontleend aan een voormalig fort. Je gaat nu verder over een onverhard pad en komt aan de Oude Trambrug Vogelfort. Over landelijk wegen wandel je in de richting van Hengstdijk. Hier wandel je rond de Sint-Catharinakerk om zo terug te keren naar het vertrekpunt.

Ommetje Ossenisse

Dit ommetje laat je kennismaken met de noordelijkste punt van Oost Zeeuws Vlaanderen. Op de Westerscheldedijk heb je een prachtig uitzicht en zie je vlakbij enorme containerschepen door het water glijden. Verder wandel je door een oud kreekrestant dat nu een natuurgebied is en kom je langs twee amfibieënpoelen en een patrijzenakker.

Ommetje Sluiskil

Sluiskil is onlosmakelijk verbonden met bedrijvigheid. Al vanaf het prille begin, bij de aanleg van een sluis in 1648 in de kil (geul). Het dorp heeft er zijn naam en bestaan aan te danken. Dankzij een haventje en veerdienst begon Sluiskil te groeien. Maar de bedrijvigheid bracht niet alleen voorspoed: een deel van Sluiskil moest verdwijnen bij de verbreding van het kanaal en Sluiskil raakte zijn hart kwijt. Tijdens het Ommetje Sluiskil overheerst de rust en is de bedrijvigheid meestal ver te zoeken. In de verte zie je enkel de windturbines en blauwe suikersilo’s. Pas bijna aan het eind, met zicht op het autoverkeer en de draaibrug, is de bedrijvigheid terug. Dan sta je in een alleraardigst natuurgebiedje, blijkt diep onder de grond de Sluiskiltunnel te liggen. Over veranderend landschap gesproken.

Ommetje Sas van Gent

Geen ommetje waarin je zoveel fasen in de geschiedenis doorkruist als dat van Sas van Gent. Van de aanleg van de sluis (‘sas’) en het graven van de Sassevaart (de voorloper van het huidige kanaal) in de zestiende eeuw en de uitbouw van het vestingstadje in de zeventiende eeuw. Tot de industriële revolutie in de negentiende eeuw en de herbestemming van industrieel en kerkelijk erfgoed nu. Sas van Gent gaat met de tijd mee.

Ommetje Zaamslag

Het voorstellingsvermogen van de wandelaar wordt flink op de proef gesteld tijdens het ommetje rond Zaamslag. Het dorp had in de voorbije eeuwen een kasteel met kasteelheren, een commanderij met tempeliers, een hospitaal en een parochiekerk., maar ook een brouwerij en een molen. Ze zijn allemaal verdwenen. Gelukkig is er nog veel natuurschoon om van te genieten.

Natuur rond Veere

Tijdens deze wandeling maak je kennis met het historische stadje Veere en de groene, waterrijke omgeving. Eerst wandel je langs het jaagpad naast het Kanaal door Wacheleren in de richting van het natuurgebied Oude Veerseweg. Hier volg je de oevers van de Veerse Watergang en de Botjeszeekreek. Via het Veerse bos en de Veerse Kreek kom je op de dijk van het Veerse Meer. Voordat je het stadje terug bereikt wandel je onder de vestingmuur door. De jachthaven en de gezellige straatjes met de historische gebouwen nodigen je uit om door het stadje te kuieren en te genieten van een terrasje voordat je terug naar het vertrekpunt gaat.

Ommetje Hoek

Hoek lag in de twaalfde eeuw op een andere plek dan nu. Het dorp is zelfs twee keer verhuisd. Vremdijcke zoals Hoek toen nog heette, is na de doorbraak van de Braakman in 1488 een eind verder weer opgebouwd. Ook dat dorp verdronk. Op de hoek van twee dijken bouwden de inwoners een kerk en molen. En ontstond het huidige Hoek.

Grote Putting en De Vogel

Deze wandeling vertrekt aan het natuurgebied De Grote Putting, één van de weinige echte Oudlandgebieden die Zeeland nog heeft. In het dorp Kuitaart passeer je de poldermolen Vogelzicht uit 1865 om daarna langs het natuurgebied De Vogel te gaan. Hengstdijk ligt aan een twaalfde-eeuwse dijk en is ingepolderd door Vlaamse monniken, ooit had het een open verbinding met de Westerscheldekom.

De wallen van Retranchement

De Wallen van Retranchement, aangelegd volgens het Oudnederlands vestingstelsel vormen een natuurgebied dat veel landschapselementen met elkaar verbindt, zoals dijken, weiden, hagen en bomen. Restanten van de forten "Oranje" en "Nassau" zijn er nog te vinden. De wandeling gaat dan ook van start op deze wallen in het centrum van dit kleine dorpje in Zeeland.