Selecteer de taal

Groot Eiland

Groot Eiland

Deze wandeling brengt je naar het Groot Eiland, een mooi stukje natuur dat omsloten is door kreken. Over de Liniedijk wandel je via het buurtschap Kijkuit verder in de richting van het Zijkanaal naar Hulst waar je langs de plaats komt waar in 1944 een baileybrug werd aangelegd.

Afstand: 11.5 km.

Tijd: 2u45.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Gdyniabrug.

Je vertrekt van de parking naar knooppunt 18 in de richting van knooppunt 32. Hier ga je over een onverhard pad en steek je de Oude Vaart over. Aan knooppunt 32 sla je rechtsaf en wandel je over de Hogeweg tot aan de vogelkijkhut aan het Groot Eiland. Aan knooppunt 31 volg je de onverharde weg juist naast de Reigersbossestraat in de richting van knooppunt 22. Hier sla je linksaf en volg je Kijkuit. Je steekt de Oude Linie over en komt uit in het buurtschap Kijkuit. Hier sla je rechtsaf en volg je de Liniedijk in de richting van knooppunt 57. Hier sla je linksaf en volg je de Tweede Verkorting tot aan de Hulsterseweg. Aan de kruising kan rechtsaf je even heen en terug naar het Pools Kruis.

Aan de Hulsterseweg is ook het Gdynia museum gelegen waar je alles te weten komt over De Slag om de Schelde. Je gaat verder in de richting van knooppunt 60 , steekt het bruggetje over om zo naast het Zijkanaal naar Hulst te lopen. Het Zijkanaal naar Hulst is een oud kanaal dat zich bevindt tussen Axel en Hulst. Het is ongeveer 6 km lang en maakte deel uit van een plan om de plaatsen Axel en Hulst met het in aanleg zijnde Kanaal Gent-Terneuzen te verbinden. Daartoe werd allereerst Zijkanaal C gegraven in de voormalige bedding van het Axelse Gat. Dit sloot via de in 1827 gereedgekomen sluis aan op de Axelse Kreek.

Aan knooppunt 60 kom je de plek tegen waar de Gdyniabrug of Gdyniabridge was gelegen. Dit was een baileybrug die door de Poolse Eerste Pantserdivisie op 19 september 1944 over het Zijkanaal naar Hulst werd aangelegd. Via deze brug kon het kanaal worden overgestoken, waarna nog een bloedige strijd volgde, die uiteindelijk culmineerde in de bevrijding van Axel. De brug lag nabij de huidige buurtschap Kijkuit. Tegenwoordig ligt hier de brug van de Derde Verkorting, en er is ter herinnering een bord bijgeplaatst.

Aan knooppunt 60 wandel je rechtdoor en volg je het Zijkanaal naar Hulst verder langs de Kanaalweg. Rechts van je ligt de Riet- en Wulfsdijkpolder. Dit gebied was in de Middeleeuwen bekend als de Zoot Wael en Zootpolder. Het was een zilt en moerassig gebied. Toen dit in 1586 geïnundeerd werd was de kwaliteit nog slechter. Het Hellegat werd in de polder uitgeschuurd. Aan WP1 ga je linksaf in de richting van knooppunt 32. Je steekt het Zijkanaal Naar Hulst over en volgt de onverharde weg tot je uitkomt op de Hogeweg. Sla hier rechtsaf en volg de Hogeweg, je steekt het Zijknaal Naar Hulst terug over en komt aan de kruising met de Kanaalweg. Ga rechtdoor en volg verder de Hogeweg tot je aan knooppunt 18 komt en het vertrekpunt bereikt.

Groot Eiland

Download PDF voor routebeschrijving.

Let op, op de parking lopen ganzen rond, die u snaterend kunnen verwelkomen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Vogelkijkhut.

Het Groot Eiland heeft altijd nog een wat magische klank. Kreken omsluiten het centrale gebied dat particulier eigendom is. In het zuidoostelijk deel loopt er een wandelpaadje tot aan de zogenaamde 8e Verkorting. Iets meer naar het westen is er op het terrein van Staatsbosbeheer een vogelobservatiehut neergezet. Van daaruit heb je een prachtig zicht over de kreken, weilanden en bossen van het Groot Eiland.

Geen extra informatie.

POI 3 - Gdynia museum.

In het Gdynia museum komt u alles te weten over De Slag om de Schelde: de Strijd om Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen. In september 1944 werd in de omgeving van het museum hevige strijd geleverd, die uiteindelijk in het voordeel van de Geallieerden werd beslecht. De beslissing viel toen de Polen erin slaagden een brug te slaan bij de Derde Verkorting, ze noemden die de Gdynia(stad in Polen)-brug waarna ook de naam van het museum verwijst.

Geen extra informatie.