Selecteer de taal

Ommetje Clinge

Clinge

Dit ommetje brengt je al snel naar het natuurgebied Krieke Putten met diverse weeltjes, waterpartijen waar het water opwelt vanuit de zandgronden. Aan de mooie Koningsdijk wandel je verder in de richting van Fort Bedmar, waar enkel een deel van de noordwestelijke wal nog te zien is.

Afstand: 4.5 km.

Tijd: 1u15.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Krieke Putten.

Van het vertrekpunt wandel je door de ingang van het sportpark. Langs de Clitexweg en de Opperstraat wandel je naar het Kriekeputdreefje. Je gaat langs de Krieke Putten, een echt natuurpareltje, tot aan de Koningsdijk. De Koningsdijk werd gebouwd na de Vrede van Münster in 1648. Met dit verdrag liep de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en Spanje ten einde. Je gaat verder langs de plaats waar vroeger Fort Bedmar was, op deze plaats is nu een camping. Door de Kapelledreef en over het terrein van de zorginstelling De Sterre en de kinderboerderij De Cantecleerhoeve bereik je terug het vertrekpunt.

Koninsdijk

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Krieke Putten.

De Krieke Putten zijn restanten van dijkdoorbraken eind 16e eeuw. Zij zijn ook gekend als de Weelkens. Deze weelkens ontstonden in 1952 na een dijkbreuk.

Geen extra informatie.

POI 2 - Fort Bedmar.

In de late 17de eeuw aast de Franse koning Lodewijk XIV op de macht in de Lage Landen. Hij stuit op hevig verzet. Het resultaat is de Frans-Hollandse oorlog, maar ook Vlaanderen wordt meegetrokken in het conflict. De Spaanse markies van Bedmar bouwt een uitgestrekte defensieve linie van Knokke tot Kallo. De naam van 'Camping Fort Bedmar' verraadt dat hier ooit een fort stond. Vandaag is enkel een deel van de noordwestelijke wal nog te zien. Kasseistroken in de weg geven de locaties aan van de voormalige grachten. Niet ver van het fort Bedmar ligt het 'Spaans Kwartier'. Dit gehuchtje van Sint-Gillis-Waas herinnert aan een Spaans fort dat hier stond tijdens de Tachtigjarige Oorlog, als verdediging tegen de Staatsen.

Geen extra informatie.