Selecteer de taal

De wallen van Retranchement

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Retranchement

De Wallen van Retranchement, aangelegd volgens het Oudnederlands vestingstelsel vormen een natuurgebied dat veel landschapselementen met elkaar verbindt, zoals dijken, weiden, hagen en bomen. Restanten van de forten "Oranje" en "Nassau" zijn er nog te vinden. De wandeling gaat dan ook van start op deze wallen in het centrum van dit kleine dorpje in Zeeland.

Afstand: 15 km.

Tijd: 4u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Forten van Oranje en Nassau.

We stappen over de oude verdedigingswerken uit een roemrucht verleden van de Nederlanden. Langs beide zijden van de oude Zeearm het Zwin zijn tal van verdedigingswerken gebouwd die men in het landschap goed terug kan vinden. De tocht gaat verder door het mooie polderlandschap langs veldwegen en verkeersarme wegen. Via Cadzand-dorp gaat het tot Cadzand-bad waar de mooie en gezellige wandel- en fietsdijk je een paar mooie zichten over de Noordzee gunt. In de verte zie je het Zwin. Via het mooie pad langs het afwateringskanaal keren we terug naar af om nog een deel van de wallenroute te nemen waarna we terug bij ons vertrekpunt aankomen.

Retranchement
Kaart & Poi's.

POI 1 - Retranchement.

Voordat Retranchement een rustig polderdorp werd, was het een belangrijk militair bolwerk dat de monding van het Zwin beheerste. Retranchement is Frans voor: verschansing of versterking. Retranchement werd in de flanken versterkt door twee forten: Fort Oranje in het noorden en Fort Nassau in het zuiden. Fort Oranje werd door een stormvloed van de kaart geveegd, maar Fort Nassau houdt nog altijd stand. Het wallencomplex heeft inmiddels een beschermde status als natuurgebied.

Geen extra informatie.

POI 2 - Molen van Retranchement.

De Rentranchementse molen is een koren- en pelmolen. De standerdmolen staat nog traditioneel aan de Molenstraat en dateert uit 1818. Daarvoor stond er op diezelfde plek ook al een molen. Die werd in 1643 gebouwd, maar is omgewaaid. Ooit gehoord van windrecht? De allereerste eigenaar van de molen, Bartolemeus de Vos, moest drie gulden erfpacht per jaar betalen voor het gebruik van de wind.

Geen extra informatie.