Selecteer de taal

Rondje Kloosterzande

Kloosterzande

De wandeling vertrekt aan de naamloze windmolen en gaat langs de Sint Martinuskerk. Over polderwegen gaat het verder in de richting van de Westerschelde waar je aan het klaphuisje tijdens een rustpauze de grootste zeeschepen op een steenworp afstand ziet passeren. Door het wandelgebied van Hof ter Zandeplein keer je terug naar het vertrekpunt.

Afstand: 12.6 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Overwegend verhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Klaphuisje.

Je gaat aan de molen de Groenendijk op. Over polderwegen via het buurtschap Noordstraat bereik je de oude aanlegplaats van het veer in Perkpolder. De route gaat verder door een graslandschap met een wijds uitzicht over de omgeving met diverse vergezichten op de Westerschelde. Na de passage van het oude dorp Walsoorden kom je op de Westerscheldedijk met oude haven. Hier is ook een zogenaamd klaphuisje (praathuis) waar je tijdens een rustpauze de grootste Zeeschepen op een steenworp afstand zal kunnen zien passeren. Via het Hof ter Zandeplein ga je door het wandelgebied van deze kern. Langs de rand van Kloosterzande wandel je terug richting het Poolsplein.

Kloosterzande

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Standerdmolen Kloosterzande.

Standerdmolen Kloosterzande is de aanduiding van de naamloze standerdmolen in Kloosterzande in de Nederlandse provincie Zeeland. De molen werd waarschijnlijk rond 1690 in de buurt van Kuitaart gebouwd als oliemolen en rond 1781 in Kloosterzande weer als korenmolen opgebouwd. In 1959 werd de molen eigendom van de toenmalige gemeente Hontenisse. Thans is de molen eigendom van de gemeente Hulst. Na restauratie in 1995 wordt de molen regelmatig door een vrijwillig molenaar in bedrijf gesteld.

Geen extra informatie.

POI 2 - Burghpolder.

De Burghpolder is een polder ten westen van Kloosterzande, behorende tot de Polders van Hontenisse en Ossenisse. De polder werd omstreeks 1210 bedijkt als Zoutelantpolder door de monniken van de Abdij Ten Duinen, overstroomde echter bij de inundaties van 1585 en werd in 1610 herdijkt. Toen kreeg ze de naam: Burg- en Zoutelandspolder, later werd dit: Burghpolder.

Geen extra informatie.

POI 3 - Noordhofpolder.

Omstreeks 1200 werd de polder aangelegd als Besloten Noortpolder, later werd ze Noordhofpolder genoemd, naar een uithof dat de monniken van de Abdij Ten Duinen hier oprichtten, naast het reeds bestaande Hof te Zande. Nog steeds bestaat er een boerderij van die naam.

Geen extra informatie.

POI 4 - Noorddijkpolder.

Waarschijnlijk heeft deze polder ooit een grotere omvang gehad en werd ze begin 13e eeuw door de monniken van de Abdij Ten Duinen bedijkt. Ze werd echter, waarschijnlijk kort na 1575, geïnundeerd en in 1622 in kleinere omvang herdijkt.

Geen extra informatie.

POI 5 - Zandpolder.

De Zandpolder is de oudste polder in dit complex. Ze bestaat sinds 1170 en meet 259 ha. Ze werd ingedijkt door de monniken van de Abdij Ten Duinen, die in deze polder een uithof, Hof te Zande, stichtten. Ten noorden daarvan ontstond het dorp Kloosterzande en op de westelijke dijk groeide, vanaf 1692, Groenendijk.

Geen extra informatie.

POI 6 - Hof te Zande.

Hof te Zande was een uithof van de Cisterciënzer Abdij Ten Duinen, gevestigd nabij het huidige Kloosterzande. Nadat de Abdij Ten Duinen in 1196 het eigendomsrecht had verworven van de schorren in de wijde omgeving, begonnen de monniken het gebied in te polderen. Daarbij ontstond het poldercomplex: Polders van Hontenisse en Ossenisse.

Geen extra informatie.