Selecteer de taal

Ommetje Kloosterzande

Kloosterzande

Dit ommetje gaat rond de kern van het dorp Kloosterzande. Onderweg kom je langs de windmolen zonder naam, de monumentale Sint Martinuskerk en Hof te Zande met soms prachtige vergezichten op de uitgestrekte polders.

Afstand: 4.2 km.

Tijd: 1u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Overwegend verhard.

Markering: Knooppunten en WP's.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Hof te Zande.

Onmiddellijk na het vertrek kom je aan de naamloze standerdmolen in Kloosterzande. Je gaat verder tot aan de Monumentale Sint Martinuskerk. Over de Groenendijk en een mooi stukje grasland kom je aan het wandelgebied van Hof te Zande. Vroeger was dit een uithof van de Cisterciënzer Abdij Ten Duinen.

Kloosterzande

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Standerdmolen Kloosterzande.

Standerdmolen Kloosterzande is de aanduiding van de naamloze standerdmolen in Kloosterzande in de Nederlandse provincie Zeeland. De molen werd waarschijnlijk rond 1690 in de buurt van Kuitaart gebouwd als oliemolen en rond 1781 in Kloosterzande weer als korenmolen opgebouwd. In 1959 werd de molen eigendom van de toenmalige gemeente Hontenisse. Thans is de molen eigendom van de gemeente Hulst. Na restauratie in 1995 wordt de molen regelmatig door een vrijwillig molenaar in bedrijf gesteld.

Geen extra informatie.

POI 2 - Zandpolder.

De Zandpolder is de oudste polder in dit complex. Ze bestaat sinds 1170 en meet 259 ha. Ze werd ingedijkt door de monniken van de Abdij Ten Duinen, die in deze polder een uithof, Hof te Zande, stichtten. Ten noorden daarvan ontstond het dorp Kloosterzande en op de westelijke dijk groeide, vanaf 1692, Groenendijk.

Geen extra informatie.

POI 3 - Hof te Zande.

Hof te Zande was een uithof van de Cisterciënzer Abdij Ten Duinen, gevestigd nabij het huidige Kloosterzande. Nadat de Abdij Ten Duinen in 1196 het eigendomsrecht had verworven van de schorren in de wijde omgeving, begonnen de monniken het gebied in te polderen. Daarbij ontstond het poldercomplex: Polders van Hontenisse en Ossenisse.

Geen extra informatie.