Selecteer de taal

Ommetje Zaamslag

Zaamslag

Het voorstellingsvermogen van de wandelaar wordt flink op de proef gesteld tijdens het ommetje rond Zaamslag. Het dorp had in de voorbije eeuwen een kasteel met kasteelheren, een commanderij met tempeliers, een hospitaal en een parochiekerk., maar ook een brouwerij en een molen. Ze zijn allemaal verdwenen. Gelukkig is er nog veel natuurschoon om van te genieten.

Afstand: 4.8 km.

Tijd: 1u15.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Heren en kerken.

Het ommetje start in het centrum van Zaamslag bij het voormalige raadhuis en de PKN-kerk, al de derde kerk op deze plek. Waarschijnlijk hebben de ambachtsheren van Zaamslag (Saemslach) die de middeleeuwen de dienst uitmaakten in de Heerlijkheid Zaamslag, hier de eerste kerk gesticht. Macht en kerk waren toen sterk verbonden. Met de beeldenstorm in 1566 verdween het katholicisme uit Zaamslag en na de Tachtigjarige Oorlog stond alleen de kasteeltoren nog overeind. Het dorp moest compleet worden herbouwd. Van de ruïnes van de kerk werd onder meer de Polderstraat verhard.

Voor de huidige kerk staat nu het standbeeld van de Stropelekkers, zoals de inwoners gekscherend worden genoemd. het verhaal gaat dat de dorpelingen massaal afkwaamen op een lekkend vat stroop, waaraan ze zich al likkend tegoed deden.

Bij knooppunt 44, op de plek waar een standerdmolen heeft gestaan (let op op de gevelsteen en molensteen), gaat het ommetje naar zorgcentrum De Molenhof - langs de dorpsboomgaard, over een heerlijk struinpad, dwars door rietlanden en over een bruggetje over de Kleine Dulper - richting knooppunt 98. Volg de gele pijltjes. De Zaamslagpolder waar je doorheen loopt, is in 1648 ingedijkt door Gerard van de Nisse, de eerste protestantse Heer van Zaamslag. De polder telde toen nog 50 grondeigenaren!

Net buiten de route, maar als verhoging in het landschap zichtbaar vanaf de Groeneweg stonden in de dertiende eeuw het imposante Tempelhof en het hospitaal van de johanniter Orde. In dit omvangrijke kloostercomplex werden jonge ridders opgeleid voor de kruistochten. De historische plek was en is voer voor archeologen en geschiedenisliefhebbers. De route gaat linksaf naar knooppunt 70, langs bloeiende akkerranden, over het erf van minicamping De Stropelekker, terug naar de Axelsestraat. Via de Brouwerijstraat loop je tegen de Torenberg aan, de archeologisch beschermde heuvel aan de rand van het dorp. Voordat Zaamslag onder water verdween, stond hier een heus kasteel; eerst een houten mottekasteel met voorburcht, later met bakstenen toren, toegangspoort en dreefmuren. Informatieborden en een muurschildering laten zien hoe dit eruit moet hebben gezien.

Het paadje rond de Torenberg is vernoemd naar een van de huidige heren van Zaamslag, Gerrit de Zeeuw. Als je tijd over hebt, stap dan even binnen in zijn indrukwekkende Schelpenmuseum, evenals het Minos-museum met collectie fotocamera’s, zeer de moeite waard.

Zaamslag

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Schelpenmuseum.

Het Schelpenmuseum is een privaat museum in Zaamslag, Zeeuws-Vlaanderen. De collectie bestaat uit de privéverzameling van de amateurarcheoloog Gerrit Johan de Zeeuw en is gevestigd aan Plein 3 te Zaamslag. Het museum bestaat uit twee delen: het gedeelte zeebiologische flora en fauna, en het gedeelte bodemvondsten. Het zeebiologische gedeelte staat bekend om zijn grote verscheidenheid. Een van de topstukken bestaat uit het skelet van een butskop, gevangen in 1758 als 'het monster van het Hellegat'. De verzameling schelpen omvat enige duizenden schelpen.

Geen extra informatie.

POI 2 - Minox Museum.

Het museum staat vol met honderden minox minifotocamera's en nog eens zoveel attributen. Bij elkaar meer dan 2000 objecten.

Geen extra informatie.

POI 3 - Torenberg.

De Torenberg was het kasteel van Zaamslag, waar de ambachtsheren zetelden tussen de twaalfde en de zestiende eeuw. Vermoedelijk werd het kasteel van Zaamslag in de 12de eeuw gebouwd. Een aantal aangetroffen palen zijn onderzocht . Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd in 1586 een groot deel van het gebied van Zaamslag om militaire redenen onder water gezet. Ook het kasteel kwam onder water te staan, met uitzondering van de hoofdtoren die als baken voor de schepen dienstdeed. Toen het gebied in 1649 opnieuw werd ingedijkt bouwden de heren een boerderij in de buurt van de ruïne. De toren werd in 1697 gesloopt, maar de heuvel is nog duidelijk herkenbaar in het landschap. De Torenberg werd en wordt nog steeds veel verward met de commanderij van Zaamslag, van de Tempeliers.

Geen extra informatie.