Selecteer de taal

Ommetje Hoek

Hoek

Hoek lag in de twaalfde eeuw op een andere plek dan nu. Het dorp is zelfs twee keer verhuisd. Vremdijcke zoals Hoek toen nog heette, is na de doorbraak van de Braakman in 1488 een eind verder weer opgebouwd. Ook dat dorp verdronk. Op de hoek van twee dijken bouwden de inwoners een kerk en molen. En ontstond het huidige Hoek.

Afstand: 5.1 km.

Tijd: 1u15.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De strijd tegen het water

Tijdens het ommetje Hoek is die bewogen geschiedenis ver weg. Alleen de naam van het verzorgingshuis Vremdieke herinnert nog aan het in 1600 verdronken Vremdijcke. Hoek is de voorbije eeuwen vaker ‘verdronken en herrezen’. De veerkracht en dadendrang van de inwoners zie je wél op verschillende locaties terug.

Start- en eindpunt van het Ommetje liggen bij de Nederlandse Hervormde Kerk. De vorige kerk brandde in oudejaarsnacht 2015 grotendeels af en werd na een grote crowdfundingsactie weer opgebouwd.

De route gaat over de Noordstraat, langs de dijk met essen, richting knooppunt 50. Verlaat de route even om een bezoek aan de begraafplaats aan de Begoniastraat te brengen. Het kerkhof is sinds kort- ook met behulp van inwoners - een lommerrijk wandelparkje. Een aanrader!

De route vervolgend kom je in de Rozenstraat die evenwijdig loopt met de Voorste Kreek. Die kreek was tot 1542 een zijtak van de zeearm de Braakman, totdat de noordelijke Lovenploder werd bedijkt. Je zou bijna jaloers worden op de bewoners om hun fraaie uitzicht op het water. Waar je nu de fabriekspijpen van Dow ziet, stonden waarschijnlijk de twee Vremdijckes.

De 65 meter lange houten brug over de kreek ligt er nog maar een jaar of acht. Ook die kwa er dankzij de inzet van dorpelingen. Aan de overkant sla je linksaf naar de ingang van het Toorenbos. Dit jonge bos is in 30 jaar uitgegroeid tot een gevarieerd, dichtbegroeid bos met verharde paden, open plekken en picknickbanken.

Via de voetbalvelden van Hoek ga je bij knooppunt 51 terug het dorp in over de Molendijk. Het hoogteverschil tussen de dijkhuizen en de tuinen beneden is aanzienlijk. Toen Vremdijcke in 1601 bij een stormvloed voor de tweede keer volledig onder water verdween, vluchtten de inwoners naar het zuiden, naar het Mauritsfort. Op het kruispunt van drie polders - op ‘Den Hoek van twee dijken’ - bouwden ze een nieuw dorp.

Een mooi verhaal heeft de bel, oftewel ‘klokke’ op de hoek van de Molendijk en Rozenstraat. De oorspronkelijke klok kot uit het verdronken Vremdijcke en hing daarna 200 jaar lang in de kerk in de Koudeploder, tot de Fransen hem meenamen naar Axel. Bij dat transport viel de klok van de kar. Vandaar de uitdrukking: ‘Den Hoek is van de karre gevallen’.

Bijna terug bij het startpunt, volgt nog een rondje via knooppunt 80. Maak dat zeker nog, want anders mis je de volkstuinen, de begraafplaats aan de Molendreef en het prachtige zicht bij zonsondergang op de achterkant van korenmolen Windlust en de kerk.

Hoek

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Nederlands Hervormde Kerk.

Nederlands Hervormde Kerk is een kerk aan de Langstraat 6 in de plaats Hoek van de gemeente Terneuzen. De kerk en toren zijn een vervanging van een eerdere kerk die op dezelfde plaats was gelegen. Het ontwerp van de bakstenen kerk met fronttoren in naar waterstaatsstijl verwijzende stijl werd geleverd door bouwkundige L. de Bruijne. In 1900 werd de toren vervangen en in 1905 volgde de kerk. De verschillende bouwfasen zijn te onderscheiden doordat het toegepaste baksteen iets verschilt. De kerk heeft sinds 1997 de status rijksmonument. In de kerk staat een eikenhouten preekstoel uit 1760 die afkomstig is uit de oude kerk. De glas in loodramen achter de preekstoel stammen uit 1959 en hebben geen monumentale status. De Protestantse kerk van Hoek is op nieuwjaarsdag volledig verwoest door een grote uitslaande brand. Alleen de muren van de kerk staan nog overeind. Het dak van de kerk is volledig in vlammen opgegaan en de kerktoren is ingestort. Op 9 december 2016 is de herbouwde kerk weer geopend.

Geen extra informatie.

POI 2 - Voorste Kreek.

De kreek werd binnengedijkt toen omstreeks 1542 de Lovenpolder ontstond. Het was een zijarm van de Braakman. Ze komt tot vrijwel in de kern van Hoek. Tegenwoordig vormen de oevers van de kreek een natuurgebied, waar men vier soorten orchideeën vindt en waar, ten gevolge van het licht brakke water, ook de zeldzame wilde selderij wordt gevonden.

Geen extra informatie.

POI 3 - Toorenbos.

Het loofbosje van 7 ha werd aangeplant in 1989 en is gelegen in de Lovenpolder nabij de Voorste Kreek. Opvallend is het paraboolvormige bospad. Hoewel het nog een jong bos is, broeden er reeds bosvogels als de ransuil en de groene specht. Tot de vlinders behoren het oranjetipje en het bont zandoogje. In het bos werd een amfibieënpoel aangelegd.

Geen extra informatie.

POI 4 - Nederlands Hervormde Kerk.

Windlust is een korenmolen in Hoek in de Nederlandse provincie Zeeland. Het is een ronde, uit baksteen opgetrokken stellingmolen uit 1857. Hij is gebouwd ter vervanging van een standerdmolen, waarvan bruikbare onderdelen werden verwerkt in de nieuwe molen. De molen bleef tot 1958 in bedrijf en raakte daarna in verval. In 1979/1980 is hij gerestaureerd, maar daarna raakte hij in verval en na 2004 is er met de molen nauwelijks meer gedraaid. In 2008 is er een nieuwe molenaar gekomen en sindsdien maalt Windlust regelmatig.

Geen extra informatie.