Selecteer de taal

Rondje Vogelwaarde

Vogelwaarde

Deze natuurwandeling laat je kennismaken met de uitgestrekte polders ten westen van Vogelwaarde. Onderweg wandel je over veel onverharde wegen langs de restanten van het Hellegat. Ook het buurtschap Poonhaven heeft een link met het Hellegat.

Afstand: 10.4 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Hellegat en Appelzak.

Eens je Vogelwaarde hebt verlaten wandel je over mooie dijken van de Van Lyndenpolder die tot stand kwam door de afdamming van het Hellegat. Van de Kleine Eendrachtpolder wandel je verder door de Hellegatpolder. In deze polder bevond zich nog een geultje met de naam Appelzak, het laatste restant van het Hellegat. Het buurtschap Poonhaven is vernoemd naar een landbouwhaventje dat van 1821 tot 1877 fungeerde als haven voor Zaamslag. De haven lag aan het Hellegat, de zeearm die oorspronkelijk Hulst verbond met de Westerschelde.

Vogelwaarde

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Van Lyndenpolder.

De Van Lyndenpolder is een polder behorend tot de Polders tussen Hulst en Appelzak, ten noordwesten van Vogelwaarde in de Nederlandse provincie Zeeland. Deze polder kwam tot stand door een afdamming van het Hellegat, dichter bij de monding. Het betrof een zeedijk van 800 meter lengte. De polder kwam gereed in 1877. Ze werd vernoemd naar Rudolph Willem van Lynden, die Commissaris des Konings in Zeeland was. De polder is 174 ha groot.

Geen extra informatie.

POI 2 - Kleine Eendragtpolder.

De Kleine Eendragtpolder is een polder ten noordoosten van Zaamslag in de Nederlandse provincie Zeeland. De polder behoort tot de Zaamslagpolders. De polder is ontstaan nadat bij de Eendragtpolder zich dijkvallen hadden voorgedaan. Daarom werd in 1813 een dwarsdijk, het Franse dijkje, aangelegd, waarmee een stuk van de Eendragtpolder werd afgesneden. Vermoedelijk is dit werd door de Fransen uitgevoerd. In 1816 werd begonnen met het compleet afwerken van de afsnijdingsdijk van den jare 1813. Aldus ontstond de Kleine Eendragtpolder, 25 ha groot.

Geen extra informatie.

POI 3 - Hellegatpolder.

Deze polder werd aangelegd op initiatief van de Provinciale Staten van Zeeland. Het laatste restant van het Hellegat werd daardoor afgedamd door een zeedijk van ongeveer 1 km lengte. Aldus ontstond in 1926 een polder van 132 ha. Enkele tientallen jaren bevond zich in deze polder nog een geultje met de naam Appelzak, en dit was het laatste restant van het Hellegat.

Geen extra informatie.