Selecteer de taal

Tramlijn Maastricht-Vaals

Streekpad Maastricht - Vaals

De lijnwandeling tramlijn Maastricht-Vaals is een circa 48 kilometer lange wandeltocht die start in Maastricht en eindigt in Vaals. De wandeltocht is opgedeeld in vier gedeeltes van ongeveer 10 kilometer met aan elk begin- en eindpunt openbaar vervoer. De wandeltocht is tot stand gekomen door Léon Gulikers die met het plan kwam om 100 jaar na de officiële opening in 1922 een wandeltocht over de verdwenen tramlijn Maastricht-Vaals te maken langs de nog in het landschap resterende elementen van deze in 1938 opgeheven tramlijn.

De wandeltocht volgt het tracé van Maastricht naar Vaals. Voordat de lijn werd aangelegd heeft deze een heel lange voorgeschiedenis gekend, de eerste plannen stammen uit 1882. Het duurde nog ruim 30 jaar voordat er met de voorbereidende werkzaamheden gestart is waarna deze na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog weer snel beëindigd werden. In 1920 werden opnieuw voorbereidingen gestart. De aanleg van de lijn Wijlre-Vaals werd als eerste aangelegd. Op 4 april 1921 ging de eerste spa de grond voor het grondwerk bij het emplacement in Vaals en bij Wijlre. Aan het traject zelf werd nog niet gewerkt omdat men met twee grondeigenaren niet tot een overeenstemming kon komen. In het traject werden een veedoorlaat, zeven duikers en de brug over de Geul aangelegd. Op 27 juni 1922 werd dit traject officieel geopend. De lijn Maastricht-Gulpen-Simpelveld werd aanbesteed op 20 juni 1922 met in dit traject het later beroemd geworden Gulpdalviaduct van 612 meter lang. Eind juli 1924 was het gehele werk klaar met uitzondering van het emplacement in Margraten en de aanleg van het spoor op de Doorlaatbrug te Heer. Op 16 april 1925 vond met veel feestelijk vertoon de officiële openingsrit plaats. Uiteindelijk bleek de lijn niet rendabel. In 1936 werd het reizigersvervoer tussen Maastricht en Vaals stopgezet. Op 5 april 1938 werden zowel de resterende personen- als de goederendiensten opgeheven en behoorde Nederlandse mooiste stoomtramlijn tot het verleden.

Streekpad samengesteld door:
Adrie Raaijmakers en Paul Monod de Froideville.

Overige streekpaden.

Peelpad

De Peel is een grotendeels verdwenen hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg dat uitstrekte van Weert in het zuiden en Grave in het noorden, een gebied dat door de eeuwen heen nauwelijks toegankelijk was.

Lijst Etappes

Groene Woudpad

Het Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt in de stedendriehoek ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Binnen deze driehoek ligt een grote verscheidenheid aan natuurgebieden zoals het Dommeldal, de Kampina, landgoederen Zegenwerp, Venrode en Eikenhorst, Landgoed Velder, De Mortelen, De Scheeken en De Geelders. 

Lijst Etappes

Tungelroyse Beekpad

De Tungelroyse Beek speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding in Midden-Limburg. De beek is een van de weinige wat grotere natuurlijke waterlopen in Nederland die van west naar oost stroomt.

Lijst Etappes

Laarbeekpad

Wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout.

Lijst Etappes