Selecteer de taal

Faluintjes

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Faluintjes

De Faluintjes is een natuurgebied in de Brabantse Kouters en wordt weleens de groene long van Aalst genoemd. De Abdij van Affligem heeft een bepalende rol gespeeld in de ontwikkeling van de streek. Zo waren het de monniken die het idee concretiseerden om aan ontginning te doen van kalkzandsteen en hopvelden lieten aanleggen.

Afstand: 13 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Hopvelden en Kravaalbos.

De wandeling gaat van Meldert door de Brabantse Kouters in de richting van de abdij van Affligem. Zo waren het de monniken die het idee concretiseerden om aan ontginning te doen van kalkzandsteen en hopvelden lieten aanleggen. De uitgegraven kalkzandsteen werd via de Dender uitgevoerd naar alle windstreken. De Dom van Keulen, de kathedraal van Amies en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen bevatten kalkzandsteen uit de Faluintjes. In de nabijheid van de abdij kan je een hopveld bekijken. Daarna gaat het langs brede onverharde wegen en paden in de richting van het Kravaalbos. Van het bos wandel je terug in de richting van het vertrekpunt.

Kravaalbos

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Hopveld Faluintjes.

Men probeert op deze plek de hopteelt nieuw leven in te blazen. De hopteelt zorgde in een lang verleden voor heel wat werkgelegenheid en de Faluintjesstreek stond bekend als de hopschuur van Europa. Hopbellen zijn de vruchten van de hopplant. Het is het gele poeder in de hopbel, lupuline genaamd, dat gebruikt wordt bij het bierbrouwproces. Dit zorgt voor de bitterheid in het bier, een mooie schuimkraag en is een natuurlijk bewaarmiddel.

Geen extra informatie.

POI 2 - Abdij van Affligem.

De abdij ligt in Hekelgem en je kan behalve de buitenmuren van de abdij niet veel meer zien. De geschiedenis van de abdij begon rond het jaar 1062, toen ze gesticht werd na prediking door een monnik van de Sint-Pietersabdij in Gent. In de loop der eeuwen werd de abdij meermaals verwoest maar telkens heropgebouwd. De abdij kan niet individueel bezocht worden en het bier met de gelijknamige naam wordt hier al lang niet meer gebrouwen. Taverne Gasthof d'Oude Brouwerij is gelegen in het gebouw van de vroegere melkerij van de abdij Affligem.

Geen extra informatie.

POI 3 - Kravaalbos.

Het Kravaalbos behoorde samen met het Zoniënwoud en het Hallerbos in lang vervlogen tijden tot het Koolwoud. Kravaal verwijst naar carvaal. Car staat voor steen, vaal is een vallei. In de 12e eeuw begon men in deze regio met het ontginnen van steengroeves en een groot deel van het bos is in privé-handen. De Molenbeek ontspringt in dit bos.

Geen extra informatie.

POI 4 - Faluintjes.

De Faluintjes is een natuurgebied op de grens van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en wordt weleens de groene long van Aalst genoemd. Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel zijn vier deelgemeenten die samen de Faluintjesstreek vormen. De Abdij van Affligem heeft een bepalende rol gespeeld in de ontwikkeling van de streek. Zo waren het de monniken die het idee concretiseerden om aan ontginning te doen van kalkzandsteen en hopvelden lieten aanleggen. De uitgegraven kalkzandsteen werd via de Dender uitgevoerd naar alle windstreken. De Dom van Keulen, de kathedraal van Amies en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen bevatten kalkzandsteen uit de Faluintjes. De naam 'Faluintjes' wordt op verschillende manieren verklaard. Volgens sommigen is het een verbastering van het Franse ‘vallée’, verwijzend naar de vallei van de Molenbeek. Anderen herkennen er het Franse ‘fallourdes’, wat takkenbossen betekent. Hebben de monniken deze drassige vallei toegankelijk gemaakt door middel van opeengestapelde takkenbossen? Of is het eerder een verbastering van het Keltische ‘fallæn’, het Franse ‘fallun’ – ‘fallunière’ of steengroeve in het Nederlands? Er bevindt zich hier inderdaad een ondoordringbare laag kalkzandsteen. De Faluintjes blijven dus tot op heden een taalkundig mysterie.

Geen extra informatie.