Selecteer de taal

Drongengoedbos

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Drongengoedbos

Het eerste deel van de route stap je door het Maldegemveld, een natuurreservaat waar Natuurpunt het oorspronkelijke heidelandschap in ere herstelt. Het resultaat is een bijzonder stukje groen, dat bij momenten aan de Hoge Venen doet denken. Het tweede gedeelte gaat door het Drongengoed het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen.

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 96% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Meetjeslandse Bossen.

Vanop de parking wandel je al snel het natuurgebied Maldegemsveld in, langs mooie paden en vlonderpaden kronkel je door dit lappendeken van paarse heidevlekjes en eiken-berkenbossen. De vlonderpaden zijn aangelegd om je natte voeten te besparen. Misschien kom je wel één van de damherten of gallowayrunderen tegen die het gebied begrazen. Daarna wandel je met een ommetje naar het Drongengoed, waar bos de hoofdrol speelt, statige beukendreven maar ook mooie bospaadjes brengen je naar de Drongengoedhoeve. De kans is groot dat een ree je pad kruist. Van de hoeve gaat het dan terug in de richting van het vertrekpunt.

Drongengoedbos

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Trek bij regenweer of na zware regenval waterdicht schoeisel aan.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Natuurgebied Maldegemveld.

Dit natuurgebied Maldegemveld vormt een lappendeken van paarse heidevlekjes en eiken-berkenbossen. Naast die bossen vind je er naaldhoutaanplanten afgewisseld met landbouwpercelen. Die combinatie maakt het een uitzonderlijk en divers natuurgebied. En misschien kom je op je wandeling wel één van de damherten of gallowayrunderen tegen. Het Maldegemveld ligt in het zuidelijke deel van de gemeente Maldegem en maakt deel uit van het Landschapspark Drongengoed. In de late middeleeuwen was het Maldegemveld een uitgestrekt veldgebied met soortenrijke heidevegetaties. Toen waren er verschillende visvijvers in de Vlaamse Zandstreek. De afgelopen eeuwen werden veel van die 'veldvijvers' omgezet naar akkers of weides, waardoor de bijzondere fauna en flora verloren ging. De bodem in het gebied bestaat uit matig natte gronden, terwijl een ondiepe kleilaag ervoor zorgt dat er een tijdelijke grondwatertafel ontstaat in de winter en lente. Hierdoor vind je er heel wat vennen en vochtige heidehabitats. Ook typisch voor het Maldegemveld is het dambordpatroon van dreven.

Meer informatie:
www.natuurpunt.be

POI 2 - Natuurgebied Drongengoed.

Met zijn 750 hectare, verspreid over de gemeenten Ursel en Maldegem, is het Landschapspark Drongengoed het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Al in de 13de eeuw lieten de toenmalige eigenaars, de norbertijnen van de abdij van Drongen, hier een boerderij bouwen om het gebied te ontginnen. Pas vijf eeuwen later werd dit ‘Drongengoed’ een echt centrum van bosbouw. De abt bedacht destijds ook het damvormige drevenpatroon waarop een deel van het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen vandaag is uitgestippeld.

Meer informatie:
www.natuurenbos.be.