Selecteer de taal

Rietvelden Tocht

  • Wandelroute van: Eric Dengler

Rietvelden

Deze wandeling voert je langs drie natuurgebieden in de Wase Scheldepolders rond Kallo: De Lisdodde, het Groot Rietveld en Rietveld Kallo.

Afstand: 11 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Niet toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Wase Scheldeploders.

Van het vertrekpunt wandel je in de richting van het natuurgebied De Lisdodde. De Lisdodde ligt tussen het mooie dorpje Kallo en de Schelde. Rietpartijen, plassen met lisdodde, graslanden en wilgenbosjes zijn het decor van dit mooi stukje natuur. Een houten knuppelpad loodst je door de drassige stukken. Je maakt een lus langs de Melkader en de uitloper van de Bazeput. Wandelaars met honden kunnen echter geen gebruik maken van deze lus maar gaan ineens rechtdoor de brug over. Langs de vijver Bazeput wandel je verder in de richting van Fort Sint-Marie.

Van het Fort wandel je verder naar het beschermd natuurgebied Groot Rietveld, ontoegankelijk voor honden. Na het Groot Rietveld komen we aan het vrij toegankelijke Rietveld Kallo. Dit heeft een oppervlakte van ca 47 ha en bestaat voornamelijk uit rietmoerassen met diepe en ondiepe plassen. Het Rietveld Kallo is deels aangeduid als compensatiegebied voor de natuurwaarden die verloren zijn gegaan bij de aanleg van de Liefkenshoekspoorwegverbinding door Infrabel. Je gaat hier bijna helemaal rond de grote plas om via het dorpscentrum terug het vertrekpunt te bereiken.

De Lisdodde

Download PDF voor routebeschrijving.

Er is een alternatieve route beschikbaar voor wandelaars die hun trouwe viervoeter meenemen.

Kaart & Poi's.

POI 3 - Fort Sint-Marie.

Fort Sint-Marie is een van de oudste forten rond Antwerpen, gebouwd vanaf 1584 in opdracht van Spaanse veldheer Alessandro Farnese om samen met het Fort Sint-Filips de Schelde te verdedigen en een drijvende vlotbrug over de Schelde te beschermen. In 1865 werd een nieuw fort gebouwd als onderdeel van de Grote Omwalling van Henri Alexis Brialmont en tussen 1881 en 1882 werd het fort voorzien van de enige torpedo-installatie in België. Het is helaas niet bezoeken.

Geen extra informatie.

POI 4 - Groot Rietveld.

Het Rietveld beslaat een deel van de Melselepolder. Dit gebied werd opgespoten met zand ten behoeve van de uitbreiding van de Haven van Antwerpen, een project dat echter niet voltooid werd. In 1999 werd het gebied, waarin zich vele rietvogels hadden gevestigd, tijdelijk veiliggesteld door Natuurpunt. Later werd de bescherming definitief als natuurcompensatiegebied. Het is van belang als broedgebied voor watervogels en rietvogels.

Geen extra informatie.