Rupelmonde is het dorp waar Mercator is geboren en van de waterburcht die de graven van Vlaanderen er in de twaalfde eeuw lieten bouwen. Deze wandeling laat je kennis maken met de mooie omgeving aan de oevers van de Schelde en de wildernis van het Fort van Steendorp.
Afstand: 13 km.
Tijd: 3u30.
Graad: Gemiddeld.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Nee.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Vlak.
Aard: Verhard en onverhard.
Markering: Zeshoek met groen opschrift.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
Schouselbroek.
De wandeling vertrekt in Rupelmonde, de stad die nauw samen hangt met de waterburcht die de graven van Vlaanderen er in de twaalfde eeuw lieten bouwen. Daarna wandel je langs de oevers van de Schelde om daarna door het Schouselbroek en Gelaagpark te gaan. Het Fort van Steendorp werd in de 19de eeuw uit baksteen opgetrokken om de Scheldestad Antwerpen te beschermen. Vandaag eisen vleermuizen het fort op, voor hen is het een belangrijke overwinteringsplaats. In het natuurhuis kan je tijdens seizoen genieten van een lokaal biertje dat heel toepasselijk Briqville heet.
Op de Scheldedijk moet je soms rekening houden met veel fietsers
POI 1 - Schouselbroek.
Het natuurgebied Schouselbroek ligt tussen Temse en Steendorp, aan de Schelde. Het natuurgebied omvat zowel het Schouselbroek, als de Oost-Sivepolder en de helling tussen het Fort van Steendorp en de polder. Op het grondgebied van de gemeente Temse komt er in het kader van het Sigmaplan een gecontroleerd overstromingsgebied met gecontroleerd gereduceerd getij. Zo wordt niet alleen de veiligheid in de onmiddellijke omgeving verbeterd; ook verderop zijn de steden en dorpen beter beschermd. Het overstromingsgebied zal het Scheldewater bergen bij extreem hoog water. Het huidige natuurgebied zal zich dankzij het spel van eb en vloed ontwikkelen tot een waardevol slikken- en schorren gebied.
Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.
POI 2 - Fort van Steendorp.
Het 20 hectare grote Fort Steendorp werd in de 19de eeuw uit baksteen opgetrokken om de Scheldestad Antwerpen te beschermen. Vandaag eisen vleermuizen het fort op, voor hen is het een belangrijke overwinteringsplaats. Iedere winter logeren er zo’n 1200 exemplaren! Een uniek wandelparcours leidt je langs de restanten van dit indrukwekkend bouwwerk.
Natuur en Bos.
www.natuurenbos.be.