Selecteer de taal

Sombekeroute

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Sombekeroute

Deze wandeling gaat van de bekende Mirabrug langs het Groot Broek en het Meulendijkbroek naar de slikken en schorren van de Durme. De wandeling volgt een hele tijd de oever van de Durme om dan in de richting van Sombeke te gaan langs historische wegels zoals de Sterrewegel. Van Sombeke gaat de wandeling verder langs het kasteeldomein van Sombeke terug naar het vertrekpunt.

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Zeshoek met groen opschrift.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Sombeekse Meersen.

Je steekt de Mirabrug over en gaat langs het Groot Broek naar de Sombeekse Meersen. Op de dijk wandel je langs het Meulendijkbroek en kom je aan de oever van de Durme. Je volgt nu voor een lange tijd het jaagpad langs de slikken en schorren van de Durme. Juist voor de bebouwing keert de route terug en gaat langs een brede onverharde weg in de richting van hoger gelegen akker- en weilanden. Je volgt hier oude historische wegels zoals de Sterrewegel, die je via klappoortjes en brugjes naar Sombeke brengt. In Sombeke kom je uit aan de Sint-Rochuskerk en kan je het bronzen beeld van de bekende schilder Edmond Verstraeten bewonderen. Je gaat nu verder door de Liatuin, een vroegere kloostertuin en langs het kasteel van Sombeek, dat privébezit is. Op de dijk gaat het terug in de richting van het vertrekpunt.

Mirabrug

Download PDF voor routebeschrijving.

Hou rekening met fietsers op het jaagpad.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Mirabrug.

De Mirabrug werd gebouwd in de periode 1896-1900. De brug kreeg echter haar naam en bekendheid dankzij de speelfilm Mira, de verfilming uit 1971 van het boek De teleurgang van de Waterhoek van Stijn Streuvels. De brug werd in 1991 beschermd als monument en werd in 2002 gerestaureerd.

Geen extra informatie.

POI 2 - Groot Broek.

DHet Meulendijkbroek in Waasmunster-Sombeke is een onderdeel van het Sigmagebied Groot Broek, dat ontpolderd wordt. Dat wil zeggen dat het gebied wordt teruggeven aan de Durme. Langs openingen in de oude Durmedijk stroomt er dagelijks water in en uit het gebied op het ritme van eb en vloed. De ringdijk houdt het water tegen. Onder invloed van het getij komt een continu wisselend landschap tot ontwikkeling: bij eb zie je slikken en schorren, bij vloed een grote watervlakte waar riet en wilgen boven uitsteken. Bij stormtij zal Groot Broek overtollig water uit de Durme opvangen zodat de omgeving gespaard blijft van overstromingen.

Geen extra informatie.