Deze wandeling neemt je mee door een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland, de Oude Kalevallei. Je gaat langs de meanderende Oude Kalebeek, door graslanden en hooilanden met mooie knotwilg rijen.
Afstand: 12 km.
Tijd: 3u00.
Graad: Gemiddeld.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Vlak.
Aard: Verhard en onverhard.
Markering: Zeshoekige bordjes.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
Oude Kale.
Je verlaat Vinderhoute langs een oud geklasseerd herenhuis en het kasteel Schouwbroek om via landelijke wegen in de richting van de Van Vlaendersmolen te gaan. Aan de molen wandel je het natuurgebied van de Oude Kalebeek in, een landschappelijk pareltje met hooilanden, rijen knotwilgen en tal van sloten. Als je ter hoogte van het dorp Merendree bent keer je terug langs het Driesselken en mooie hoeves. De tocht gaat verder door het natuurgebied tot je weer aan de windmolen uitkomt. Vandaar gaat het terug naar het vertrekpunt.
Download PDF voor routebeschrijving.
Sommige paden kunnen er vrij drassig kunnen bij liggen.
POI 1 - Kasteel Schouwbroek.
De vele kastelen in en rond Vinderhoute, waaronder het kasteel Schouwbroek, het kasteel Vinderhoute en het Gavergrachtkasteel, werden in de 19de eeuw gebouwd (of verbouwd) door rijke industriëlen die ‘op de buiten’ wilden wonen. Bezoeken kan niet, maar meestal kan je vanop straat wel een glimp van de domeinen opvangen. Vooral van het kasteel Schouwbroek, met zijn statige dreven, walbrug en drie monumentale kastanjebomen aan de toegangspoort, is een glimp op te vangen.
Geen extra informatie.
POI 2 - Van Vlaenderensmolen.
Op de grens van Vinderhoute en Lovendegem wandel je voorbij de mooie Van Vlaenderensmolen, die grondig werd gerestaureerd en vandaag als woonhuis wordt gebruikt. De molen, de heuvelrug en de onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht. Even verderop slingert het riviertje Oude Kale zich meanderend door de laaggelegen weiden.
Geen extra informatie.
POI 3 - Oude Kalevallei.
Bloemrijke hooilanden, knotwilgenrijen en sloten vormen samen een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. Erdoorheen kronkelt de Oude Kale, nu een beek maar ooit een concurrent van de Leie. De Kale stond in verbinding met de Poekebeek en de Durme, en mondde zo uit in de Schelde.
Geen extra informatie.
POI 4 - Driesselken.
Dit driehoekige, als monument beschermde plein dateert uit de vroege middeleeuwen. Een ‘dries’ is van oudsher een plein met boerderijen errond en een ‘drenkput’ waar het vee ‘s avonds naartoe werd geloodst. De drinkpoel aan de noordwestelijke rand van het Driesselken ligt er nog steeds.
Geen extra informatie.