Selecteer de taal

Tweelanden route

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Tweelanden route

Even buiten de dorpskern van De Klinge duik je net over de grens het Clinge Bos in, een fraaie brok puur natuur van ongeveer 180 ha. Daarna gaat het naar de beleefsite Klingspoor waar je alles kan leren over de oude spoorlijn Terneuzen-Mechelen. Op de grens wandel je langs vijf oude grenspalen naar De Grote en Kleine Weel, ook wel eens "De Kriekeputten" genoemd. Een wandeling puur natuur met een vleugje geschiedenis!

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Wit-groene zeshoek.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Grenshoppen.

Even buiten de dorpskern van De Klinge duik je net over de grens het Clinge Bos in, een fraaie brok puur natuur van ongeveer 180 ha. Een eeuw geleden denderden er treinen tussen Mechelen en het Nederlandse Terneuzen. Op de leer- en beleefsite Klingspoor leer je alles over die oude spoorlijn, en ook over de klompnijverheid en smokkelroutes van vroeger. Er staat ook een reconstructie van de zogenaamde "dodendraad" uit WOI. Op de grens tussen De Klinge (B) en Clinge (Nl) wandel je voorbij een vijftal genummerde ijzeren grenspalen. Aan de ene kant prijkt het Belgische wapenschild, aan de andere kant de Nederlandse leeuw. De palen dateren van rond 1839, toen het scheidingstraktaat tussen Nederland en België werd ondertekend. De Grote en Kleine Weel, ook wel eens "De Kriekeputten" genoemd, vormen samen een idyllisch plaatje en een unieke plek voor fauna en flora. Grenspaal 1843 staat aan de mooie Koningsdijk.

Tweelanden route

Zeer goede markering.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Klingspoor.

Op de leer- en beleefsite Klingspoor leer je alles over die oude spoorlijn, over de klompnijverheid en smokkelroutes van vroeger. Er staat ook een reconstructie van de "Dodendraad" uit WOI.

Meer informatie:
www.klingspoor.be.

POI 2 - De Koningsdijk.

De Koningsdijk werd in 1673 aangelegd op de grens tussen de Zuidelijke Nederlanden (het latere België) en de Republiek der Nederlanden. Deze grens werd bepaald door de posities van de strijdende partijen op het einde van de Tachtigjarige oorlog in 1648. Hulst was op het einde van de oorlog veroverd door de Hollanders terwijl het Land van Waas in Spaanse handen was gebleven. Ter hoogte van De Klinge koos men ervoor om de landsgrens te laten samenvallen met de vroegere grens tussen het Land van Waas en het Hulsterambacht. Er was in deze periode nog geen natuurlijke grens en de bestuurlijke grens liep gewoon dwars door de polder. Tijdens de Hollandse Oorlog (1672-1678) kwam de Republiek in conflict met het machtige Frankrijk. Hulst vreesde voor een invasie en liet de dijken rond de stad doorsteken om de vesting te versterken. Een gevolg hiervan was dat ook de landen langs de Spaanse kant van de grens wateroverlast hadden. Dit inspireerde de lokale polder om werk te maken van een dijk op de grens die moest voorkomen dat de Hollanders hun landen konden laten overstromen. Bij de aanleg van de Bedmarlinie in 1701 werd de Koningsdijk versterkt en mee opgenomen in de grenslinie. De Koningsdijk vormde de verbinding tussen de forten Bedmar en Verboom. De dijk bleef ook na de Spaanse Successieoorlog bewaard wegens de blijvende inundatiedreiging. Vandaag is op de kruin van de dijk een recreatief fietspad aangelegd van waarop je een prachtig zicht hebt op de polders langs beide zijden van de grens.

Geen extra informatie.