Selecteer de taal

Niemandsland

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Niemandsland

De wandeling vertrekt aan de klingspoor site en gaat door het natuurgebied Lange Vaag naar de uitkijktoren Niemandsland. Daarna steek je de grens met Nederland over en wandel je door de Waterwinbossen, een uniek gebied op een kalkarme dekzandrug.

Afstand: 11 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Lijnwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Overwegend onverhard.

Markering: Knooppunten wandelnetwerk.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Lange Vaag en Waterwinbossen.

Van het vertrekpunt wandel je in de richting van het natuurgebied Lange Vaag, dat deel uitmaakt van het Stropersbos. Je gaat langs de begraziningszone en bereikt uiteindelijk de N290. Je steekt de drukke weg over en wandelt door een meer open landschap in de richting van de uitkijktoren Niemandsland die je al van ver ziet staan. Op de 22 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Je gaat van de toren langs grenspaal 281 het natuurgebied Waterwinbossen in. Over lange lanen en grote waterpartijen maak je een ommetje in dit unieke gebied tot je weer aan de N290 komt. Je steekt de weg weer over en gaat verder door de Clingse bossen. Op het einde van de wandeling kom je aan de Klinspoor site, waar je alles kan ontdekken over de treinverbinding tussen Mechelen en Terneuzen die in 1871 werd in gebruik genomen. Je wandelt ook voorbij een reconstructie van de Dodendraad, die tijdens WOI smokkelaars moest verhinderen om de Belgisch-Nederlandse grens hier over te steken.

Uitkijktoren Niemandsland

Download PDF voor te volgen knooppunten.

In Nederland ziet de knooppuntenbewegwijzering er net iets anders uit. Ga op zoek naar groen-gele bordjes.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Lange Vaag.

De Lange Vaag is een natuurgebied dat deel uitmaakt van het Stropersbos. De naaldbomen die hier tijdens de 19de eeuw geplant werden, maakten plaats voor jonge heide, waardoor licht en ruimte het woud weer fundamenteel hertekenden. Konikpaarden en schapen grazen opduikend bos snel weer weg, zodat de heide duurzaam kan groeien. De kans bestaat dat je ze tegenkomt, want je wandelt hier vlak langs de begrazingszone.

Geen extra informatie.

POI 2 - Uitkijktoren Niemandsland.

Je ziet ‘m opduiken van honderden meters ver, de 22 meter hoge uitkijktoren. De toren bevindt zich vlakbij grenspaal 281 en staat symbool van de verbondenheid tussen Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland. Vanboven geniet je van een panoramisch zicht op de Zeeuws-Wase bossen, de polders, en in de verte zelfs de kerncentrales van Doel.

Geen extra informatie.

POI 3 - Waterwinbossen.

In de Waterwinbossen bepalen lange lanen en grote waterpartijen het beeld. Het is het enige natuurgebied in Zeeland dat op een kalkarme dekzandrug ligt. Er leven daardoor bijzondere planten- en diersoorten, zoals de bonte en zwarte specht, de boomklever, en de mopsvleermuis. Met een beetje geluk sta je oog in oog met een hert of doorkruist één van de vele eekhoorntjes je pad.

Geen extra informatie.

POI 4 - Klingspoor site.

De Klingspoor site is een plek die herinnert aan verschillende aspecten van de geschiedenis van deze regio. Je vindt er onder meer een oude stoomlocomotief, want De Klinge had een van de eerste Belgische treinstations. Je wandelt ook voorbij een reconstructie van de Dodendraad, die tijdens WOI smokkelaars moest verhinderen om de Belgisch-Nederlandse grens hier over te steken.

Klingspoor.
www.klingspoor.be