Selecteer de taal

Het Leen

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Het Leen

Wandeling door Het Leen, een bosrijk gebied in het Meetjesland. Na een bezoek aan dit voormalig militair domein gaat de route in de richting van de Lieve en langs het Schipdonkkanaal.

Afstand: 15 km.

Tijd: 3u45.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 50% onverhard.

Markering: Knooppunten wandelnetwerk.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Schipdonkkanaal.

De wandeling gaat in de richting van het bezoekerscentrum waar je al onmiddellijk de 21 meter hoge uitkijktoren kan beklimmen. Op de toren heb je een mooi uitzicht op dit 265 ha grote bosgebied. Veder wandel je langs dreven en paden door het bos. Eens je uit het bos bent gaat het verder door een meer open landschap in de richting van de Lieve. Voor je De Lieve bereikt wandel je een vrij lang stuk langs een redelijk drukke baan, tevens het saaiste deel van de route. ’t Liefken is een kunstmatige waterweg uit de 13de eeuw. Daarna wandel je een lang stuk naast het Schipdonkkanaal. Aan de Oostwinkelbrug wandel je terug Het Leen in om via bospaden terug het vertrekpunt te bereiken.

Schipdonkkanaal

Download PDF voor te volgen knooppunten en kaart.

Paden kunnen er zeer slijkerig bij liggen, zorg voor watervaste schoenen.

Raadpleeg de openingstijden van het domein omdat ook de parking dan afgesloten wordt. Website: Het Leen

Kaart & Poi's.

POI 1 - Uitkijktoren.

In januari 2020 kwam er tegenover de ingang van het Bosinfocentrum een nieuwe uitkijktoren van maar liefst 21 meter hoog. Vanop het platform heb je een mooi uitzicht over Het Leen. 

Geen extra informatie.

POI 2 - De Lieve.

De Lieve wordt in de volksmond ook wel eens ’t Liefken genoemd. Deze kunstmatige waterweg tussen Gent en de Noordzee, de eerste in zijn soort, werd in de 13de eeuw gegraven. Een paar eeuwen lang was het economische belang van de Lieve voor Gent zeer groot, onder andere voor de drukke handel met Engeland.

Geen extra informatie.

POI 3 - Schipdonkkanaal.

Het Schipdonkkanaal werd in de 19e eeuw gegraven om het afvalwater van de vlasindustrie naar de Noordzee af te voeren. Aan die oude onwelriekende activiteit dankt het kanaal z’n bijnaam ‘de stinker’, gelukkig is dit verleden tijd.

Geen extra informatie.