Selecteer de taal

Saleghemroute

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Saleghemroute

Wandeling door een typisch polderlandschap over dijken omzoomd met statige populieren, knotwilgen langs polderwegen en wielen als stille getuigen van een bewogen geschiedenis.

Afstand: 9 km.

Tijd: 2u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 65% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Saleghemse Kreken.

De wandeling vertrekt in het centrum van Meerdonk en brengt je al snel naar de Turfbankenpolder. Turf, door de eeuwen heen gebruikt als goedkope brandstof, werd hier gewonnen tijdens de zomer, wanneer het water in de polders laag stond. Het werd in grote klompen gestoken, gedroogd en met platte bootjes naar de steden verscheept. Door latere overstromingen raakten de turfputten met klei gevuld en verdween een stuk erfgoed voorgoed onder de grond. Nu nog verwijzen heel wat plaatsnamen in de buurt naar de turfstekers van weleer. Je gaat door de Turfbankenstraat in de richting van het natuurgebied Sint-Jacobsgat. Langs de Krekeldijk bereik je het mooie Sint-Jacobsgat, zo genoemd naar de heilige op wiens naamdag de dijken braken, wat een diepe geul in het landschap achterliet. Hier zeker even door het hekje wandelen en langs de oever van de kreek gaan, je komt automatisch terug uit op de route. Je gaat verder naast de Krekeldijk aan de verkeerde zijde om het Panneweel te bekijken. Bij een dijkdoorbraak begin 17de eeuw schuurde het kolkende water hier een typische ronde plas uit, ook wel bekend als een wiel. Je gaat voorbij het Natuurhuis Panneweel.
Aan knooppunt 92 moet je zeker even de dijk opgaan en aan de overzijde gaan kijken naar het kunstwerk Free Foxes van Caroline Coolen. De Free Foxes overschouwen het polderlandschap, terwijl de ridder in het midden een beetje misprijzend naar de kerncentrale van Doel kijkt. De stille wenk naar Reynaert de Vos, de ongekroonde koning van het Waasland, is wellicht niet toevallig. Wandel verder naast de dijk en al vrij snel kom je aan de Grote Saleghemgeul. De grootste plas uit het Saleghem Krekengebied ontstond na de Allerheiligenspringvloed van 1570, met 20.000 dodelijke slachtoffers wellicht de ergste overstroming uit premoderne tijden. Ze is via het Sint-Jacobsgat en de Kieldrechtse Watergang verbonden met de Grote Geule in Kieldrecht. Groene vissershuisjes steken als paalwoningen boven het water uit en geven de Grote Saleghemgeul een exotische aanblik. De vele knotwilgen langs de oever laten er echter geen twijfel over bestaan: dit zijn de Wase polders ten voeten uit. De plas en de omliggende polders zijn in de winter een belangrijk rust- en foerageergebied voor grauwe ganzen. Ook kolganzen, smienten en verschillende soorten eenden kan je hier zien. Verder wandel je naast dijken en langs verkeersluwe verharde wegen terug naar Meerdonk.

Saleghemse kreken

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Sommige paden kunnen er modderig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Natuurhuis Panneweel.

Het Natuurhuis is een oude schuur op een erf met hoogstamboomgaard en ligt aan een dijk bij de Kreken van Saleghem. Het is tegelijkertijd het werkhuis, de schuur, de opslagplaats, de educatieve ruimte en de cafetaria van Natuurpunt Waasland-Noord. Omheen de schuur ligt een mooie hoogstamboomgaard (appel, peer, pruim, kers, kweepeer) en is er een leerwandelpad met kleine landschapselementen. Er staat ook een imkerhuisje en je kan er kijken naar de waterzuivering achter de schuur. Deze kleinschalige waterzuivering met riet- en moerasplanten maakt het afvalwater van het Natuurhuis en van de woning weer schoon. In de poel met gezuiverd water leven watersalamanders, een mooi bewijs van een goede waterkwaliteit.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.