Selecteer de taal

Kalkense Meersen

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Kalkense Meersen

De Kalkense Meersen is één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. Deze afwisselende wandeling gaat door een landschap van slikken en schorren, natte graslanden en bos. De Schelde, Oude Schelde en Kalkenvaart maken het plaatje compleet.

Afstand: 12.5 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Wijmeers.

De wandeling vertrekt aan de kerk van Kalken en al snel duik je de Kalkense Meersen in. Na een tijdje kom je aan de Oude Schelde. Verder kom je aan de Bellebeek en wandel je door een mooi stukje bos en veengebied. Aan het Wijmeers wandel je door een begrazingszone met Galloway runderen. Je komt op de Scheldedijk juist voor Schellebelle. Je volgt het jaagpad naast de Schelde een eindje om daarna af te slaan en de Kalkense Vaart te volgen. Het laatste gedeelte gaat nog een stukje langs de Oude Schelde voordat je terug de bebouwing van Kalken bereikt. Het stuk terug naar het vertrekpunt is jammer genoeg langs een drukke weg maar dat weegt absoluut niet op tegen de prachtige natuur en rust tijdens de wandeling.

Kalkense meersen

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Sommige paden kunnen er drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kalkense Meersen.

Als een van de grootste overblijfselen van de Scheldemeersen vormt het een laaggelegen vochtig gebied in de voormalige overstromingsvlakte van de Schelde. Door het gebied loopt ook een oude Scheldearm, die bij een rechttrekking van de Schelde werd afgesneden. De gebieden waren te nat om te voldoen als bouwgrond. Tot in de 19e eeuw werd hier turf ontgonnen. Zo ontstonden poelen die vogels aantrekken. Het is een aanéénsluiting van de Kastermeersen, Broekmeers, Springels, Wijmeers, Molenmeers, Scherenmeersen en Belham aan de Bellebeek. Het bestaat uit natte graslanden met grachten en poelen met rietkragen en knotwilgrijen rond een oude Scheldearm.

Geen extra informatie.

POI 3 - Wijmeers.

Wijmeers werd omgevormd tot een gecontroleerd overstromingsgebied met een nieuwe imposante ringdijk. Weekendhuisjes, maisakkers en losse snippers bos maakten onder impuls van het Sigmplan plaats voor een groot open meersenlandschap met een open landduin, een zone met hagen en houtkanten en een groot stuk aaneengesloten bos. Wijmeers is verder rijk aan waterpartijen, gaande van poeltjes tot grote vijvers. Deze voormalige recreatieve vijvers werden opgeruimd en voorzien van ecologische oevers.

Natuur en Bos.
www.natuurenbos.be.