Selecteer de taal

Weerterbergen Tocht

Weerterbergen

Een bosrijke lijnwandeling van Weert naar Maarheeze. De lijnwandeling gaat via de IJzeren Man, over de Boshoverheide, naar de Weerter- en Budelerbergen om vervolgens via het Weerterbos en Hugterheide te eindigen in Maarheeze.

Afstand: 19 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Lijnwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 72% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Weerter- en Budelerbergen.

De IJzeren Man is een vennenrijk recreatie-/natuurgebied met aan de rand een grote plas de Grote IJzeren Man. De Boshoverheide en de Weerter- en Budelerbergen bestaat uit naaldbossen, droge heidevelden en stuifzanden. Een groot deel ervan is militair oefenterrein. Op de heide van de Boshoverheide ligt een uitgebreid urneveld. De grafheuvels zijn zo’n 2500 tot 3000 jaar oud en komen uit de late bronstijd en vroege ijzertijd. In die tijd werden de mensen gecremeerd en daarna in een urn begraven in een kleine grafheuvel. Doordat de mensen dicht bij elkaar begraven werden ontstonden er hele velden met kleine heuvels. Het is het grootste urnenveld van Nederland en zelfs een van de grootste van Noordwest-Europa. Veel ervan is in de loop der tijd verdwenen of vernield. Door het gebied loopt de IJzeren Rijn een spoorweg die de verbinding vormde tussen Antwerpen en Mönchengladbach, Sinds 1992 is het gedeelte tussen Roermond en Dalheim in het natuurgebied de Meinweg gesloten. Na verlaten de Weerter- en Budelerbergen gaat de lijnwandeling door het Weerterbos, dit bos ligt in een laagte met daarin, vennen, moerassige gebieden en een groot gebied open grasland. Voor degene die een bezoek brengen aan het leefgebied van edelherten komen langs een mooi beekje de Oude Graaf en langs een grenskerk monument. Het grenskerk monument is een herinnering uit de periode 1648 tot 1795. In die periode liep er een staatsgrens tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse. Om de katholieken, die in de Republiek hun godsdienst niet in het openbaar mochten uitoefenen ter wille te zijn werden net over de grens een kerkje opgericht. De Hugterheide bestaat uit stuifduinen vooral begroeid met dennen, in het bosgebied worden veelal leuke slingerende bospaadjes gevolgd, waarna de lijnwandeling eindigt op het station in Maarheeze.

Boshoverheide

Download PDF voor routebeschrijving en kaart.

In het Weerterbos heeft men de keuze om ook het leefgebied van de edelherten te bezoeken, de totale lengte van de lijnwandeling wordt dan 24,5 kilometer.

Kaart & Poi's.