Selecteer de taal

Sint Pietersberg Tocht

Sint Pietersberg

Wandeltocht vanuit het centraal station in Maastricht langs beek de Jeker met in het Jekerdal Château Neercanne om vervolgens over de Sint Pietersberg met een bezoek aan de ENSI groeve en Fort Sint Pieter weer terug te keren naar het station.

Afstand: 17 km.

Tijd: 4u30.

Graad: Zwaar.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Niet toegelaten.

Totale stijging: 354 meter.

Aard: 73% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Sint Pietersberg.

Kasteel Neercanne of Château Neercanne, voorheen kasteel Agimont, is een zeventiende-eeuws barokkasteel. De ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg is een voormalige dagbouwgroeve die ontstaan is door de winning van kalksteen door de Eerste Nederlandse Cement Industrie. In 2018 stopte de winning van kalksteen en kon de natuur zich ontwikkelen in een voor Nederland unieke natuur. De wandeltocht gaat door de groeve en ook wordt de 215 treden tellende trap beklommen naar het uitkijkplatform met een schitterend uitzicht over de groeve. Aan de rand van de Sint Pietersberg staat het Fort Sint Pieter, een fort dat in de periode van 1701 en 1702 gebouwd is op de noordflank van de berg. Tot 1867 was het fort dat onderdeel van de vestingwerken van Maastricht. Deze vestingwerken waarvan nog wallen, poorten, torens en bastions in de stad te vinden zijn kent een veel langere bouwgeschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Verder komt men als bezienswaardigheden langs de watermolens: Bisschopsmolen, Molen van Lombok, de voormalige molen Nekum of Nekummermolen een tot woonhuis omgebouwde watermolen en de Smokkelmolen.

Sint Pietersberg

Download PDF voor routebeschrijving.

Het uitkijkpunt is altijd toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. De trap naar het groeve gebied telt 215 treden. Deze trap met toegang tot de groeve is van 1 september tot 1 april geopend van 9.00 tot 17.00 uur en van 1 april tot 1 september van 8.00 tot 20.00 uur. Op de trap en in de groeve zijn honden niet toegestaan.

Kaart & Poi's.