Selecteer de taal

Ravenvennen Tocht

Ravenvennen

Wandeltocht in het Nationaal Park De Maasduinen door de natuurgebieden Landgoed Arcen, de Ravenvennen en door Barbara's Weerd. De Leeremarksche Heide in natuurgebied Landgoed Arcen en de Lommerheide en Schandelosche Heide in het natuurgebied Ravenvennen zijn gevarieerde bosgebieden met op diverse plaatsen hoogte verschillen door stuifduinen, heide is er weinig te zien in tegenstelling tot wat de namen doen vermoeden.

Afstand: 15 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 92% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Wittenberg.

Wel zijn de bosgebieden rijk aan vennen zoals het Gelders Vlies in de Leeremarksche Heide. In de Schandelosche Heide gaat de wandeltocht door een groot bijzonder mooi gelegen vennen complex de Ravenvennen met aan de rand één van de hoogste duinen in het gebied de Wittenberg. Voor een mooi uitzicht over het vennen complex even de Wittenberg oplopen. Als laatste gaat de wandeltocht door een stukje uiterwaarden van de Maas Barbara's Weerd, een gebied dat bestaat uit bos en graslanden die begraast worden door Galloway runderen. Als bezienswaardigheden komt men langs kasteel Arcen, een dubbel omgracht statig buitenhuis met buitengebouwen. Het huidige kasteel is gebouwd in de omgeving van de oorspronkelijke burcht waarvan vrijwel niets meer over is. Bekend is het huidige kasteel om zijn tuinen. Verder komt men in het landgoed Arcen langs een ijskelder en het doolhof De Dolgaard het restant van een zogenaamd wallendoolhof uit de 17e begin 18e eeuw. Het doolhof met een oppervlakte van 100 bij 125 meter is opgebouwd uit paden met daartussen kleine wallen. De paden en wallen waren elk drie meter breed, de wallen hadden een hoogte van ongeveer een halve meter. Aan het einde van de wandeltocht passeert men de Wymarse Molen een watermolen gesticht in 1677. In 1944 werd de molen zwaar beschadigd. De restanten raakten steeds verder in verval totdat deze in 1990 werd gerestaureerd. In de molen bevindt zich de graanbranderij De IJsvogel.

Ravenvennen

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 4 - Doolhof De Dolgaard.

Met behulp van de nieuwe versie van de Hoogtekaart van Nederland is een tot nu toe onbekend doolhof en een restant van een oude tuin uit de 17e / begin 18e eeuw opgespoord. De locatie ligt in het bos langs de N271 ter hoogte van de kasteeltuinen van Arcen. Het doolhof van Arcen is de eerste in Nederland dat als archeologisch spoor is aangetoond. Het doolhof was opgebouwd uit paden met daartussen kleine wallen. De paden en wallen waren elk drie meter breed. De wallen hadden een hoogte van ongeveer een halve meter. Tezamen vormden zij de 'Dolgaard' die een afmeting had van 100 bij 125 meter. Ten noorden van de doolhof ligt een minder omvangrijke, vergelijkbare structuur in het reliëf verscholen. De symmetrische opzet doet vermoeden dat het hier om een siertuin gaat van 50 bij 100 meter. De ingang van de tuin was vermoedelijk aan de zuidzijde. Hier ligt een klein vierkant perceel van 15 bij 15 meter waar mogelijk een gebouw op heeft gestaan.

Geen extra informatie.