Selecteer de taal

Bergerheide Tocht

Bergerheide

Wandeltocht door de Bosserheide en de Bergerheide beide gebieden maken onderdeel uit van het Nationaal Park de Maasduinen. De Bosserheide is een gebied dat bestaat uit naaldbos met kleine open plekken met heide en stuifzand. De Bergerheide bestaat uit naaldbos- en heidegebieden, stuifzanden en een aantal vennen.

Afstand: 16 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 98% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Bosser- en Bergerheide.

Deze vennen lagen in moerassige laagtes tussen de rivierduinen, in de 20ste eeuw zijn de vennen ontgonnen ten behoeve van de landbouw. Later in de 20ste eeuw zijn een aantal vennen hersteld waaronder het mooi gelegen Driessenven. In de Bergerheide wordt de oever van het Reindersmeer gevolgd. Het Reindersmeer, 130 ha groot, is een natuurgebied in ontwikkeling. De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. Daartussen liggen poelen en vennen op een ondoordringbare (leem)laag.

Bergerheide

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Bergense Schaapskooi.

De kans is groot dat u tijdens de wandeling op de Bergerheide een herder met zijn schapen aantreft. Deze schapen houden het heidelandschap open door begrazing. De schapen brengen de nacht door in de Schaapskooi, die in 2002 naar authentiek model werd gebouwd. Niet ver van deze schaapskooi heeft ooit een herberg gestaan van Jan Janssen, beter bekend als Jan d'n Duvel. Door de afgelegen ligging aan de grens was deze herberg aantrekkelijk voor smokkelaars en stropers.

Liefde voor Limburg.
www.visitnoordlimburg.nl