Selecteer de taal

Swolgender Heide

Swolgender Heide

Wandeltocht door het Aastbroek en Broekhuizerweerd, over de Swolgender Heide en door het Schuitwater. Aastbroek is een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilanden. Broekhuizerweerd is ontstaan na kleiwinning voor de ophoging van de kades, hierdoor heeft de Maas meer grip gekregen op dit gebied en is in enkele jaren tijd een bijzonder stukje riviernatuur ontstaan. De Swolgender Heide is een mix van bos en heide met een opvallende overgang naar een oude Maasmeander het Schuitwater een gebied dat bestaat uit broekbos, moeras en open water.

Afstand: 14 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 78% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Het Schuitwater.

De naam Schuitwater is afgeleid van schuiten waarmee destijds veen werd afgevoerd. Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum, dit komt neer op 20 miljoen rozen. Hierdoor wordt Lottum ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. Als bezienswaardigheid komt men langs kasteel De Borggraaf, het kasteel is meer een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen.

Swolgender Heide

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kasteel de Borggraaf.

De Borggraaf is een mooi en klein kasteel in Lottum. Het heeft vier vleugels en enkele bijgebouwen, waaronder een mooi poortgebouw en voorburcht. De bouwwerken zijn rondom een binnenplaats gebouwd. Het kasteeltje is ongeveer rond 1550 gebouwd. De vierkante toren op de noordoosthoek werd pas bij de grondige restauratie in 1926 toegevoegd.

Geen extra informatie.

POI 2 - Het Schuitwater.

Het Schuitwater is een natuurgebied dat de laatste jaren bekendheid heeft verworven dankzij haar bijzondere inwoners: een beverfamilie. Voor wandelaars is het Schuitwater een interessant gebied vanwege de afwisseling van natte en kurkdroge gronden. Het elzenbroekbos doet oerachtig aan.

Geen extra informatie.