Selecteer de taal

Smeetshof Tocht

Smeetshof

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat door het Smeetshof, de Kettingdijk en de Laurabossen.

Afstand: 16 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 98% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Kettingdijk en Laurabossen.

Eeuwenlang was de omgeving van het Smeetshof een immens ondoordringbaar moeras. Aan het einde van de 19de eeuw werd het gebied geschikt gemaakt voor landbouw. De eerste meldingen van het ‘domein Smeetshof’ dateren uit 1873 toen Isabelle de Lescaille er een hoeve liet bouwen. Via diverse eigenaars, waaronder de gebroeders Smeets die er hun naam aan gaven, kwam het domein in de jaren ‘70 in handen van een industrieel. Deze industrieel vormde vrijwel het hele domein om tot maïsakker. In 1999 kocht Natuurpunt het 180 hectare grote domein waarna het in 2004 door de Vlaamse overheid in zijn oorspronkelijke staat werd hersteld met als resultaat een prachtig waterrijk gebied op de grens met Nederland. Na de Smeetshof achter zich gelaten te hebben gaat de wandeltocht de grens weer over door de natuurgebieden de Kettingdijk en de Laurabossen. Ook de Kettingdijk onderging in 2014 een grootse verandering, het landbouwgebied bestaande uit akkers en weilanden is ook omgevormd tot een gebied met veel nattere natuur dat voor een groot deel begraasd wordt door taurossen. De Laurabossen danken hun naam aan de Lauramijn in Zuid-Limburg (NL). Het bos leverde hout voor de onderstutting van mijngangen, nu word het bos geleidelijk omgevormd tot een gevarieerd eiken-berkenbos. Een deel van het bosgebied is militair oefenterrein, de rand hiervan wordt gevolgd.

Smeetshof

Download PDF voor routebeschrijving.

De wandeltocht gaat in de Kettingdijk door het begrazingsgebied van de taurossen belangrijk is om voldoende afstand houden. Komt men tijdens de wandeltocht de runderen op het pad tegen en men heeft niet de mogelijkheid om er met een ruime boog omheen te lopen loop terug en volg het alternatief.

Een deel van de wandeltocht gaat over gras-/onderhoudspaden langs waterlopen zoals de Rietbeek en de Veldhouwerbeek. Vooral in het voorjaar kunnen deze paden ruig zijn, stevige wandelschoenen en een lange broek zijn zeer aan te raden.

Kaart & Poi's.