Selecteer de taal

Areven Tocht

Areven

Wandeltocht door GrensPark Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat onder andere door de natuurgebieden het Areven, Stramprooierheide en in het Stramprooierbroek langs de Abeek een beekje dat de grens met Nederland vormt.

Afstand: 16 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 77% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

GrensPark Kempen-Broek.

Het Areven is een afwisselende natuurgebied met bos, weilanden en hooilandjes. De Stramprooierheide is voor het grootste deel een voormalig heide- en stuifzandgebied, dat met grove den werd beplant. In het Stramprooierbroek wordt het beekje de Abeek gevolgd, een mooi meanderend beekje door een moerasachtig gebied. Tijdens de wandeltocht komt men langs twee molens, de windmolen De Nijverheid ook wel molen van Nijs genoemd en watermolen de Broekmolen. Helaas is het waterrad van deze watermolen niet zichtbaar vanaf de weg, bezichtiging kan alleen op afspraak.

Areven

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Windmolen De Nijverheid.

De Molen van Nijs (ook wel De Nijverheid genoemd) is een korenmolen in Stramproy. Het is een ronde bakstenen beltmolen, in 1903 gebouwd in opdracht van Michiel Kunnen. In 1921 kwam de molen in handen van Jaques Nijs, die de molen vernieuwde. Vanaf ca. 1960 raakte de molen buiten gebruik en begon langzaam tekenen van verval te vertonen. De gemeente kocht de Molen van Nijs in 1974 en liet hem het jaar erop restaureren. Het gevlucht is oud-Hollands; de bovenas is van hout en is voorzien van een insteekkop. De molen wordt gebruikt als instructiemolen en is te bezoeken wanneer deze draait.

Geen extra informatie.

POI 2 - Watermolen de Broekmolen.

De Broekmolen van Stramproy werd vanaf het begin van de 19e eeuw steeds water-graanmolen genoemd. De Broekmolen ligt fraai maar afgelegen in de buurtschap Heyeroth bij Stramproy. Vanaf de verharde weg naar de Belgische plaats Bocholt voert een zandweg naar de molen. Water voor de aandrijving krijgt de molen van de Aabeek die hier de landsgrens vormt. De omgeving rond de molen was oorspronkelijk bosrijk en schraal. Vanouds was de molen een leengoed van het Stift van Thorn. De molen wordt aangedreven door een houten onderslagrad met plaatijzeren schoepen. De molen met een interessante geschiedenis is recent weer maalvaardig gemaakt. De Broekmolen wordt gebruikt voor de opwekking van energie. De molen is elke 2e woensdag en 4e zondag van de maand te bezoeken van 11:00 - 16:00 uur of op afspraak.

Geen extra informatie.