Wandeltocht door de Mookerheide, boswachterij Groesbeek en door het natuurgebied de Sint-Jansberg. De Mookerheide ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en kent forse hoogteverschillen. Hierdoor heeft men op sommige punten prachtige vergezichten over het land van Cuijk.
Afstand: 17 km.
Tijd: 4u00.
Graad: Gemiddeld.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Geen informatie.
Aard: 96% onverhard.
Markering: Zie PDF routebeschrijving.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
De Sint-Jansberg.
Op de Mookerheide liggen twee schansen de Mookerschans en de Heumense schans. De Mookerschans is vermoedelijk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd en bestaat uit een vierkant met een omvang van ongeveer 70 bij 70 meter. De tweede schans de Heumense schans, uit dezelfde periode, is in de vorm van een vijfpuntige ster met een doorsnede van 50 meter gebouwd. De Sint-Jansberg is een gebied met beboste hellingen met imposante loofbomen. Als verdere bezienswaardigheden komt men in de Mookerheide langs een Scottish Barn en het jachtslot de Mookerheide en in het gebied de Sint-Jansberg langs een oude watermolen "de Bovenste Plasmolen" uit 1725.
Download PDF voor routebeschrijving.
POI 1 - Jachtslot Mookerheide.
In 1905 verrees op de hoogste plek van de Mookerheide een jugendstil jachtslot met omliggende sier- en nutstuinen, een parkbos en een uitgestrekt landgoed. Na de oorlog startten de Zusters van Dominicanessen van Bethanië in 1947 er een klooster en opvanghuis voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. Toen Natuurmonumenten het landgoed Mookerheide in 1985 verwierf, was van een ‘landgoed’ nog nauwelijks sprake. Daar is na jaren van herstel weer verandering in gekomen.
Natuurmonumenten.
www.natuurmonumenten.nl.
POI 2 - Alde put.
De eerste plannen voor het graven van de waterput dateren al vanaf 1887 en na jaren van overleg werd de Alde Put in 1913 gebouwd in opdracht van het gemeentebestuur van Mook en Middelaar. Tot 1945 was dit de enige drinkwatervoorziening voor de bewoners van de Bisselt. In 1966 werd de waterput gerestaureerd en voorzien van een pannendak.
Geen extra informatie.
POI 4 & 5 - Bovenste Plasmolen en Romeinse villa.
De Bovenste Plasmolen is een watermolen die volgens het ankerjaartal uit 1725 stamt, maar waarschijnlijk ouder is en ook de resten van de grootste Romeinse villa die ooit in Nederland is gevonden liggen in dit gebied. De grondvesten van de Romeinse villa Plasmolen werden ontdekt in 1931 en dateren vermoedelijk uit de 2de eeuw na Christus. Zie routebeschrijving voor bezichtiging.
Geen extra informatie.
POI 6 & 7 - Mooker- en Heumense Schans.
De Mooker- en Heumense Schans stammen uit de 17de eeuw en vormen samen een uniek ensemble die symbool staan voor het militaire landschap in Noord-Limburg. De schansen hebben geen verband met de Slag om de Mookerheide uit 1574. Doordat de schansen duidelijk zichtbaar zijn in het veld hebben ze een grote historische waarde. De schansen zijn aangelegd als militair steunpunt of als oefenschans. Dit soort schansen zijn erg zeldzaam in Nederland en maken deel uit van de miltaire operaties die er zijn geweest tussen de 16de en 19de eeuw. De Mookerschans is vierkant, terwijl de Heumense Schans vijfhoekig is. Deze vorm is ook zeer uitzonderlijk te noemen, omdat de meeste schansen vier, zes of achthoekig zijn.
Natuurmonumenten.
www.natuurmonumenten.nl.