Selecteer de taal

Zwarte Peel route

Zwarte Peel

De wandeltocht gaat door de natuurgebieden de Waterbloem, de Kleine en Grote Moost, De Zwarte Peel, de Nederpeel en het Spaanse Bos. De bossen van Waterbloem vormen een afwisselend bosgebied met bosjes, moerassen en graslanden door het gebied stroomt de Roggelsche Beek. Het gebied was tot omstreeks 1850 een groot moerasgebied. De Kleine en de Grote Moost zijn peelrestanten die langs de Noordervaart liggen.

Afstand: 16 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 90% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Natuurgebieden Waterbloem en Zwarte Peel.

De Kleine Moost werd gebruikt voor het steken van turf. Later zijn de gebieden ontwaterd en op de hogere delen met naaldbossen beplant, momenteel worden de gebieden weer vernat. De Zwarte Peel en de Nederpeel is het stroomgebied van de Neerpeelbeek, deze beek meandert weer schitterend door het landschap. De wandelroute slingert met de beek mee door beide gebieden. Als laatste gaat de wandeltocht door het Spaanse bos, dit bosgebied bestaat voornamelijk uit naaldhout maar er staan ook eiken en beuken, waarvan sommige meer dan 130 jaar oud zijn. Als bezienswaardigheid komt men langs een voormalige kloosterboerderij met brouwerij gebouw gebouwd omstreeks 1853. De gebouwen zijn de enige die van de oorspronkelijke kloostercomplex bewaard zijn gebleven.

Kloosterboerderij

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kloosterboerderij Heibloem.

De voormalige kloosterboerderij werd gebouwd omstreeks 1853 in de stijl van het Traditionalisme. De Broeders van Liefde uit Amsterdam lieten omstreeks 1852 de landbouwkolonie Sint Aloysius bouwen bij het buurtschap Heibloem in Heythuysen. Het gehele kloostercomplex werd gebouwd naar ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers. Het oorspronkelijk complex omvatten kloostergebouwen met kapel en kloosterboerderij en brouwerij. Thans resteert een gedeelte van de kloosterboerderij en een brouwerijgebouw uit het einde van de 19de eeuw.

Geen extra informatie.