Selecteer de taal

Zwartwater Tocht

Zwartwater bossen

Een bosrijke wandeltocht door onder andere de bosgebieden het Zwartwater, Ballonzuilbossen, Testrik en de Vliegveldbossen. Alle bosgebieden hebben iets gemeenschappelijks, ze zijn aangeplant op woeste peelgronden ten behoeve van houtproductie. Tijdens de wandeltocht zal men merken dat ze toch veel verschillen van elkaar.

Afstand: 16 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 91% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Vredepaal.

Het bosgebied Zwartwater is aangeplant op zeer arme grond. Niet alle bomen overleefden met als gevolg dat er mooie open stukken te zien zijn waarbij men een goede indruk krijgt hoe het gebied er in het verleden uitgezien moet hebben. De Ballonzuilbossen is een bosgebied met brede lanen afgewisseld door smalle paadjes. Het bosgebied Testrik en de Vliegveldbossen bestaan uit een afwisseling van loofhout en naaldbomen met op enkele plekken kleine stukjes heide. Het plaatsje zelf met ca. 200 inwoners heeft zijn naam te danken aan de "Vredepaal". De naam van het dorp verwijst naar het gebied Vredepeel, wat slaat op de bemiddeling van koning Frederik Willem I van Pruisen om eens en voor altijd de grens vast te stellen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het toen onder Pruisisch gezag staande Overkwartier van Gelre. Hiertoe werd in 1716 de Vredepaal op het knikpunt van de grenzen geplaatst.

Zwartwater bossen

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Ballonzuil.

In de Ballonzuilbossen staat het monument De Ballonzuil, het oudste luchtvaartmonument van Nederland en herinnert aan de landing van de ballon La Poste de Paris. Deze ballon is tijdens de Frans-Duitse oorlog vertrokken uit Parijs op 18 januari 1871, om hulp te zoeken. In plaats van Bordeaux kwam de ballon in Merselo terecht.

Liefde voor Limburg.
www.visitnoordlimburg.nl.