Selecteer de taal

Scherliet Tocht

Scherliet

Wandeltocht door het bosgebied Marisberg, het peelrestant ’t Zinkske, de natuurgebieden ’t Molentje, en Het Kwakvors. Tijdens de wandeltocht komt men een aantal keer langs een kanaal, het Kanaal van Deurne en de Helenavaart. Beide kanalen zijn gegraven om de Peel te ontwateren met als doel de turfwinning.

Afstand: 14 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 88% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De fictieve Wegh van Meijl op Seven.

De kanalen vormen samen met de verschillende natuurgebieden een aantrekkelijk gevarieerd wandelgebied. Het natuurgebied ‘t Molentje is ooit onderdeel geweest van een groot hoogveengebied, rond 1900 is het veen ontgonnen en bestond het gebied uit akkers en weilanden. Afwateringsslootjes zorgde ervoor dat het gebied niet te nat werd. In 2004 is het gebied teruggegeven aan de natuur. Het Kwakvors is een klein natuurgebied, ook hier heeft natuurontwikkeling plaatsgevonden. Het natuurgebied bestaat uit een laaggelegen grasland met enkele vogelplassen. Het geheel wordt omgeven door stroken nieuw aangelegd bos. Het natuurgebied Scherliet, waaraan de naam van deze tocht ontleend is, is een laaggelegen gebied met enkele veenputten. Het gebied is niet opengesteld, de rand ervan wordt gevolgd. ’t Zinkske is een peelrestant, het bestaat uit een afgegraven veenvlakte, begroeid met gras, enig jong berkenbos en de restanten van een oud turfvaartje ("het wiekie"). De naam ‘t Zinkske is een streekgebonden woord voor laagte. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat zowel Neerkant als Helenaveen op een enkele meters hoge rug liggen. Het bosgebied Marisberg is het hoogste gedeelte van de Peel. Tijdens de wandeltocht komt men langs twee van de negen basaltzuilen van de fictieve Wegh van Meijl op Seven. Er staan tussen de plaatsen Meijl en Sevenum negen zuilen op ongeveer 1 mijl (1,487 km) uit elkaar. Deze zuilen verwijzen naar het peelmysterie rond de gouden helm die in 1910 in de Peel gevonden is. Leuk om hierover ook eens de sage op volksverhalen bank te lezen.

Scherliet

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - De fictieve Wegh van Meijl op Seven.

Er staan tussen de plaatsen Meijl en Sevenum negen zuilen op ongeveer 1 mijl (1,487 km) uit elkaar. Deze zuilen verwijzen naar het peelmysterie rond de gouden helm die in 1910 in de Peel gevonden is. Leuk om hierover ook eens de sage op volksverhalen bank te lezen.

Verhalenbank.
www.verhalenbank.nl