Selecteer de taal

De Maatjes

Wandelroute

Natuurgebied De Maatjes.

Image
De Maatjes

De Maatjes.

Deze wandeling gaat door het mooie natuurgebied De Maatjes dat bestaat uit ondoordringbare rietvelden, broekbosjes en natte weilanden. Een ideale omgeving voor zeldzame riet- en weidevogels. Op de uitkijktoren De Klot heb je een prachtig uitzicht over heel het gebied dat er vroeger totaal anders uit zag. Gedurende bijna vijf eeuwen werd hier turf gestoken. De naamgeving van de Klot verwijst trouwens naar een klot of kluit turf.

Afstand: 7 km.

Tijd: 2u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 50% onverhard.

Markering: Knooppunten wandelnetwerk Antwerpse Kempen.

De Klot.

De wandeling gaat eerst in de richting van het moerasland en mooie rietkragen met hier en daar natte weiden. Het is het leefgebied van veel soorten vogels. Je bent trouwens al een tijdje in Nederland waar het natuurgebied De Matjens noemt. Eens je uit het moerasgebied komt wordt het landschap meer open en wandel door tal van klaphekjes over de weiden waar bij archeologisch onderzoek in de periode 2005 - 2012 ruim 1800 artefacten werden bovengehaald uit de steentijd. Je komt uit aan de Berkenbeek die ontstaat uit meerdere slootjes tussen Wuustwezel en Achterbroek. Vanaf de landsgrens heet ze Kleine Beek en vangt ze ook het water uit De Matjens op. Eens je de Berkenbeek bent overgestoken wandel je verder over een onverharde weg met zicht op het omringende landschap. Over een verkeersluwe weg wandel je verder in de richting van de uitkijktoren De Klot.

Op deze prachtige site is heel wat te ontdekken. Vooreerst is het uitzicht vanop de zeven meter hoge toren echt indrukwekkend. Het voorste punt van het bosje waarop we kijken vanop de uitkijktoren is een 90° hoekpunt van de landsgrens met Nederland. Eertijds werd het punt "Ellendigen Berk" genoemd naar een oeroude boom die effectief het grenspunt markeerde. Sinds 1843 staat daar grenspaal 232. Verder kan je er ook een reconstructie van de Doodendraad vinden. Om te beletten dat er nog jonge mannen vanuit België naar het neutrale Nederland trokken om het front in de Westhoek te bereiken, trok de Duitse bezetter in 1915 een elektrische draadversperring op langs de grens met Nederland (ca.300 km lang). In Wuustwezel zijn minstens 6 slachtoffers gekend die stierven aan de dodendraad.

Het intensieve turfsteken gedurende enkele eeuwen heeft de omgeving van de Klot blijvend getekend. Aan de hand van archiefdocumenten leren we dat er zo'n 2,7 meter veen afgegraven is. De veenpaal aan het einde van het vlonderpad is exact even hoog en geeft je dus een goed beeld van hoeveel turf er hier afgegraven is. Toen het veensteken ophield, veranderde dit gebied snel in een ondoordringbaar moeras met uitgestrekte open plassen. Op de lager gelegen delen verscheen de laatste 200 jaar opnieuw veen. Zo werd op natuurlijke wijze 'De Maatjes' gevormd. Van De Klot wandel je nog een klein stukje tot aan het vertrekpunt.

Download PDF voor routebeschrijving en kaart.

Sommige paden kunnen er slijkerig bijliggen.

POI 5 - Uitkijktoren De Klot.
Op de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over De Maatjes. Er staat een reconstructie van de Doodendraad en informatieborden leren je meer over het intensieve turfsteken gedurende enkele eeuwen.

Meer informatie.
Website: Wuustwezel.

Wandelroutes Antwerpen.