Selecteer de taal

Walenhoek

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Walenhoek

Deze wandeling brengt je door het natuurgebied Nielsbroek langs de Rupeldijk naar het oude steenbakkersgehucht Hellegat om daarna het natuurgebied Walenhoek met tal van oude kleiputten te ontdekken.

Afstand: 11 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 50% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Nielsbroek en Hellegat.

De wandeling vertrekt aan het station van Niel en het eerste kwartier zal je niet veel bijzonders te zien krijgen behalve bebouwing. Aan kasteel Nieldersbroek wandel je in de richting van de vallei van de Wullebeek. Daarna wandel je door het natuurgebied Nielsbroek om uit te komen op de dijk van de Rupel die je een stukje volgt. Weer moet je een wat saaier stukje met bebouwing doorkruisen om terug uit te komen op de Rupeldijk. Je verlaat de dijk aan het oude steenbakkersgehucht Hellegat, een beschermd dorpsgezicht met steenovens, droogloodsen, kleibaggers en arbeidershuisjes. Langs de rand van het Hellegatbos kom je uit aan het natuurhuis Paardenstal. Het laatste gedeelte van de wandeling gaat door het natuurgebied Walenhoek waar de vroegere kleiputten zijn geëvolueerd tot een aantrekkelijk en waterrijk gebied.

Walenhoek

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Na zware regenval kunnen de paden in het Nielsbroek er zeer slijkerig bij liggen. Er werd een alternatieve route opgenomen in de routebeschrijving.

Twee stukken door bebouwde kom.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Nielsbroek.

Het Nielsbroek is een laaggelegen natuurgebiedje vlak naast de Rupeldijk waar de bever voor het eerst sinds lang weer gespot is.

Geen extra informatie.

POI 3 - Walenhoek.

Nadat eind jaren 1970 de kleiontginning stopgezet werd, deden buurtbewoners, de gemeente Niel en de prille natuurbeweging iets ongewoons voor die periode: een oude kleiput redden van het stortspook. Het resultaat daarvan nu is een gevarieerd landschap met grote vijvers, poelen, rietkragen en struwelen.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be