Selecteer de taal

Kesselse Heide

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Kesselse Heide

Een mooie natuurwandeling langs het Fort van Kessel, door de Kesselse Heide en langs de Kleine Nete naar natuurgebied De Steenbeemden.

Afstand: 12.5 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 57% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Steenbeemden.

De wandeling vertrekt aan het station van Kessel en brengt je aan het Fort van Kessel. Het Fort werd gebouwd als onderdeel van de grote verdedigingslinie rond de stad Antwerpen. Je gaat rond de gracht en het valt op dat er veel hoge eiken en wilgen groeien. Vleermuizen zijn vaste bewoners van het fort. Door een gemengd bos wandel je nu in de richting van de Kesselse Heide. Je doorkruist dit mooi stukje natuur met afwisselend heide, naald- en loofbossen en zandvlakten. Van de heide wandel je over verkeersluwe wegen naar de oever van de Kleine Nete. Je volgt de meanderende Kleine Nete en komt in het natuurgebied De Steenbeemden. Het systeem van vloeibeemden was een oude landbouwtechniek, waarbij hooilanden langs rivieren regelmatig bevloeid worden met vruchtbaar makend rivierwater. Je gaat door de Steenbeemden en een gebiedje dat De Kromme Ham wordt genoemd, een oude rivierduin. De route volgt een klein stukje de Emblemsesteenweg om daarna door gemengd bos aan de Elstbeek te komen. Hier kom je terug in de bebouwde kom van Kessel en aan het einde van de wandeling.

De Steenbeemden

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Fort van Kessel.

Het Fort werd gebouwd als onderdeel van de grote verdedigingslinie rond de stad Antwerpen. In 1909 start men met de bouw van het fort. Als op 4 augustus 1914 de Duitse troepen de Belgische grens overschrijden en de oorlog uitbreekt is het fort nog niet volledig afgewerkt. Commandant Piraux en zijn manschappen doen er alles aan om het fort gevechtsklaar te maken. Vanaf 29 september 1914 neemt het fort actief deel aan de gevechten om de Duitsers terug te slaan. Omwille van haar actieve tussenkomst in de gevechten, besluiten de Duitsers het fort te belegeren. Op 4 oktober 1914 om 6 uur ‘s morgens, wordt het fort beschoten door de zwaarste Duitse en Oostenrijkse artillerie, die het onder vuur nemen met 30,5cm en 42cm projectielen. Niet minder dan 123 van deze ‘dikke Bertha’s’ worden afgevuurd. Door de zeer zware vernielingen die het bombardement heeft teweeggebracht, is het fort onverdedigbaar geworden. Op 5 oktober 1914 valt het in Duitse handen. In 1934 wordt het fort heringericht als infanteriesteunpunt om deel uit te maken van de versterkte stelling Antwerpen. Op de plaatsen van de vroegere geschutskoepels worden mitrailleurbunkers gebouwd. Op 16 mei 1940 in de vroege morgen wordt het fort opgeblazen en verlaten. Diezelfde dag bezetten de Duitsers het Fort.

Gemeente Nijlen.
www.fortvankessel.be

POI 2 - Kesselse Heide.

In Provinciaal Groendomein Kesselse Heide ontdek je de Kempen zoals ze er lange tijd uitzagen: een mix van struikheide, naald- en loofbos, zandige vlakten en vennen. Je vindt er de typische heidevegetatie. De schapen zorgen voor het behoud van dit authentieke landschap.

Groendomein Kesselse Heide.
www.provincieantwerpen.be

POI 3 - De Steenbeemden.

De Kleine Nete ontspringt op de grens van de provincies Antwerpen en Limburg. Vervolgens stroomt ze door de Kempen tot Lier waar ze samenvloeit met de Grote Nete en de Beneden-Nete vormt. De slingerende, oerkempense rivier bepaalt het landschap van bloemrijke graslanden en ruigten, venige moerassen en mysterieuze broekbossen. Het systeem van vloeibeemden is een oude landbouwtechniek, waarbij hooilanden langs rivieren regelmatig bevloeid worden met vruchtbaar makend rivierwater. De bevloeiing zorgde voor een hogere hooiopbrengst. Dit systeem raakte echter in onbruik. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de Kleine Netevallei gekanaliseerd en de verbinding tussen de rivier en de hooilanden verbroken. Daardoor werd het voor talrijke planten en dieren erg moeilijk om te overleven in de Kleine Netevallei. Natuurpunt De Wielewaal probeert sinds 1985 door aankoop en beheer de rijke biodiversiteit van vroeger te herstellen. In de Steenbeemden grazen galloway- en aubracrunderen, die het landschap open houden.

Natuurpunt.
www.natturpunt.be