Selecteer de taal

Deken Lauwerys Pad

Deken Lauwerys Pad

Het Deken Lauweryspad is een aangenaam wandelpad doorheen het historische Hoogstraten. Tijdens deze wandeling ontdek je het rijke culturele verleden, de mooie natuur en het open landschap van het hedendaagse Hoogstraten. Het werd zo genoemd als huldeblijk aan Jozef Lauwerys die vooral op historisch gebied zeer veel voor Hoogstraten heeft betekend.

Afstand: 6.5 km.

Tijd: 1u15.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Monumentenwandeling.

De Sint-Katharinakerk is tijdens deze wandeling langs alle zijden te bewonderen. Deze monumentale kerk en toren, de triomf der bakstenen, werd gebouwd in 1524-1546 naar een plan van Rombout Keldermans en in opdracht van Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg. Zij lieten de kerk bouwen rond hun praalgraf dat helemaal vooraan in de kerk te zien is. De kerk heeft een lengte van 80 meter en de toren is met zijn 104,70 meter één van de hoogste bakstenen gebouwen in Europa. Na de vernieling, op 23 oktober 1944, werd zij onder impuls van Deken Lauwerys naar het oorspronkelijke heropgebouwd (1950-1958).

Deken Lauwerys Pad

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Jozef Lauwerys.

In 1919 werd Jozef Lauwerys benoemd als priester-leraar aan het Klein Seminarie van Hoogstraten waar hij 25 jaar leraar geschiedenis was. In juni 1945 stelde kardinaal Van Roey hem aan tot pastoor-deken van Hoogstraten met de haast onmenselijke opdracht de vernielde kerk en toren naar beeld en gelijkenis herop te bouwen, wat dan ook zijn ‘levenswerk’ zou worden. Maar daar bleef het helemaal niet bij. Hij bestuurde zijn zeer uitgestrekte dekenij en zijn parochie meer dan naar behoren en organiseerde een aanzienlijk aantal memorabele religieuze en culturele activiteiten. Met oud seminarie-collega Remi Lens vernieuwde Lauwerys de befaamde Heilig Bloedprocessie die samen met de kerk en toren in 1944 volledig was vernield. Na zijn pensioen mocht Lauwerys talrijke eretekens en ridderorden in ontvangst nemen. Hij werd ereburger van Hoogstraten en Olen.

Geen extra informatie.