Selecteer de taal

Rovertsche Leij

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Rovertsche Leij

De wandeltocht start over rustige landbouwwegen door landbouw- en bosgebied in het beekdal van de Rovertsche Leij tot aan de kapel van Rovert. De route loopt verder parallel met de Nederlandse grens en keert terug door de bossen van Molenheide. Het laatste gedeelte wandel je langs de meanderende Rovertsche Leij.

Afstand: 13 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 65% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Rovertsche Leij en Molenheide.

Je vertrekt aan het voormalig gemeentehuis van Poppel en loopt over verkeersluwe landbouwwegen langs velden en bossen in de richting van de kapel van Rovert uit 1735. Hier staan verschillende picknick banken. De route gaat verder over een brede onverharde weg die parallel loopt met de Nederlandse grens. Hier zal je zeker sporen van reeën zien. Juist voor de Tilburgseweg keer je om en wandel je door de rustige bossen van Molenheide. Eerst gaat het nog over wat bredere bospaden maar daarna volg je een smal kronkelend bospad tot je weer in een meer open landschap komt. Over een verkeersluwe verharde weg ga je in de richting van de Rovertsche Leij. Het pad volgt een stuk dit prachtige meanderde beekje. Langs de rand van een weide en een stukje verharde weg kom je terug uit aan knooppunt 25 om zo terug naar het vertrekpunt te wandelen.

Kapel van Rovert

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Rovertkapel.

Vanaf 1643 tot iets na 1672 bevond zich op de plaats van de kapel een grenskerk voor de bewoners van Hilvarenbeek. Het verhaal gaat dat op 13 oktober 1735 een diefstal plaatsvond in de Valentinuskerk te Poppel, waarbij de gewijde hosties en relikwieën werden ontvreemd. De bevolking wilde dit alles terug en verdeelde zich in groepen die de omgeving afspeurden. Uiteindelijk constateerde men dat, op de plaats van de voormalige grenskerk, in de grond was gewoeld. Toen men hier ging graven vond men de hosties, onbeschadigd, terug. De naam Rovert heeft niets van doen met de onverlaten die de hosties gestolen hebben, maar is een samentrekking van rode, dat gerooide plek in het bos betekent, en voorde, dat doorwaadbare plaats in een beek betekent.

Geen extra informatie.