Selecteer de taal

Fort van Brasschaat

  • Wandelroute van: Eric Dengler

Fort van Brasschaat

Wandeling van het Klein Vliegveld van Brasschaat naar het domein De Uitlegger en daarna rond het Fort van Brasschaat.

Afstand: 9.5 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Uitlegger.

We starten aan het vliegveld van Brasschaat. Dit is een van de oudste vliegvelden in België. Het vliegveld is een onderdeel van de militaire basis van Maria-ter-Heide, die deel uitmaakt van de fortengordel rond Antwerpen. Vlakbij ligt het Site Gunfire Brasschaat-Museum. Vandaar uit gaan we links het Klein Schietveld in en via een spoorweg, in gebruik door spoorfietsen, komen we aan de Antitankgracht.

De Antwerpse Antitankgracht is een kunstmatige waterloop die een grote kwartcirkel rond de stad Antwerpen maakt. De gracht heeft een lengte van ongeveer 33 km en is ten minste 6 meter breed. Ze verbindt de Schelde ter hoogte van Berendrecht met het Albertkanaal in Oelegem. De gracht werd aangelegd tussen 1937 en 1939 met de bedoeling vijandelijke (Duitse) tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken. Ondertussen is de Antitankgracht geëvolueerd naar een groots natuurverbindingsgebied.

Via een brede laan bereiken we domein De Uitlegger waar we doorwandelen. Natuurdomein De Uitlegger is zo’n 88 ha groot en gelegen op de grens van Kapellen en Brasschaat. Het domein dankt zijn naam aan de uitlegger (oude naam voor landmeter) die hier vroeger woonde. De twee wereldoorlogen drukten een duidelijke stempel op dit domein: bunkers, loopgraven, militaire spoorlijn,…

Na het domein de Uitlegger komen we aan het Fort Van Brasschaat. Het Fort van Brasschaat werd gebouwd in 1909-1912. Na de Eerste Wereldoorlog werd de bewapening gemoderniseerd en het fort gebouw aangepast om te kunnen weerstaan aan gasaanvallen. Eind jaren 1970 probeerde het Belgische leger het fort te slopen door het op te blazen. Dat is maar deels gelukt: enkel de linkervleugel van het fort werd verwoest. De brug werd wel opgeblazen dus het fort zelf is niet toegankelijk. Van daaruit wandelen we rond de fortgracht en via domein Klein Schietveld komen we terug aan de vertrekplaats.

De Uitlegger

Download PDF voor volledige routebeschrijving.

Sommige paden kunnen er drassig bij liggen.

Gezien de nabijheid van het groot schietveld zijn er soms knallen van schietoefeningen te horen. Vooral wandelaars die hun trouwe viervoeter meenemen dienen hier rekening mee te houden.

Kaart & Poi's.