Een wandeling door de parkbegraafplaats Schoonselhof en rond fort VII. Het Schoonselhof wordt vaak het Antwerpse Père-Lachaise genoemd vanwege de historische grafmonumenten en graven van beroemde personen.
Afstand: 5.5 km.
Tijd: 1u30.
Graad: Licht.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Vlak.
Aard: Overwegend verhard.
Markering: Geen.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
Fort VII.
De wandeling vertrekt door het parkgedeelte van het Schoonselhof en gaat langs het kasteel. Eens je buiten de begraafplaats bent wandel je een stukje heen en terug naar het laatste houten huis in zijn soort. Houten huizen waren in de periode voor de Eerste Werledoorlog Servitutenwoningen. Dat soort woningen lag binnen het schootsveld van een fort of schans en daarom moesten ze in hout opgetrokken worden. Zo kon het huis, bij dreigend gevaar, snel afgebroken worden. Via de hoofdingang van Fort VII ga je langs de fortgracht tot aan de Moerelei. Hier kom je via een klein poortje terug in het Schoonselhof. Je gaat langs verschillende grafperken met historische graven en militaire ereparken terug naar het vertrekpunt.
Download PDF voor volledige routebeschrijving.
POI 1 - Kasteel Schoonselhof.
In de vroege middeleeuwen stond er op deze plaats een versterkte hoeve met dubbele gracht. De oudste schriftelijke vermelding dateert uit de veertiende eeuw. Gaspar Ducci liet naast het kasteel een grote hoeve optrekken van waaruit de gronden werden bewerkt. De Neerhoeve bestaat nog steeds en verschillende gebouwen zijn nog origineel zestiende-eeuws. Jules Moretus (burgemeester) was de laatste eigenaar van het kasteel voordat de stad het aankocht in 1911.
Geen extra informatie.
POI 4 - Fort VII.
Fort 7 maakt deel uit van de Brialmontgordel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het fort als munitieopslagplaats voor de Duitse Luftwaffe. De munitie werd op het einde van WOII in de gracht gedropt in plaats van ze op te blazen, zo werd een ramp vermeden. Op de wandeling passeren we ook het herdenkingsmonument. Een tweede ramp werd in de jaren 60 vermeden toen van hieruit de terroristische organisatie SABOS opereerde. Ze werd door TWENG onder leiding van kapitein Zeppos verslagen. Fort 7 is sinds 1985 erkend als natuurreservaat, en is enkel toegankelijk tijdens de geleide wandelingen van Natuurpunt.
Natuurpunt Zuidrand.
www.zuidrand.be