Selecteer de taal

Des Vannettes

Deze wandeling gaat van Neufchâteau door het bos van Ospau naar het gehucht Montplainchamps. Verder wandel je voorbij de sterrenwacht Centre Ardenne naar de mooie vallei van de Ruisseau De Neufchâteau. In het gehucht Warmifontaine kom je langs de grot van Notre-Dame De Lourdes. Door een meer open landschap, met hier en daar mooie vergezichten, wandel je tot aan het meer van Neufchâteau.

Tags: ,
Vallei van de Arlune

Deze wandeling vertrekt in Louftémont, wat wolvenberg betekent. Je zal geen wolven tegenkomen maar wel genieten van de mooie vergezichten op het glooiend landschap met oude maaiweiden. In het woud van Anlier wandel je door de prachtige vallei van de Arlune met nog enkele veengebieden waar de bewoners van de omliggende dorpen turf staken. Door de combinatie van bos en open weilanden is dit ook een ideaal leefgebied voor roofvogels zoals de buizerd, sperwer, torenvalk en grauwe kiekendief.

Tags: ,
Over een oude Romeinse weg

Deze wandeling gaat over de mooie Passerelle Des Oiseaux naar een uitkijktoren waar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. De route gaat verder door het dorp van Martelange om daarna aan een stevige klim te beginnen. Je gaat het woud van Anlier in, dit is het grootste bos van België waar eiken en beuken het landschap sieren. In het bos volg je een stukje de oude Romeinse weg die van Trier naar Tongeren liep.

Tags: ,
Het woud van Conques

Deze wandeling gaat door het woud van Conques naar het uitzichtpunt van Libaipire. Hier heb je een prachtig uitzicht op Le Tombeau Du Chevalier, een meander van de Semois. Van het bos daal je af naar de oever van de Semois. Je volgt de oever van de Semois tot aan het vertrekpunt, onderweg kan je misschien ijsvogeltjes spotten.

Tags: ,
Le Tombeau du Géant

Deze prachtige wandeling gaat van het bekende uitzichtpunt Le Tombeau du Géant langs de oevers van de Semois naar Bouillon. Onderweg is het klimmen en dalen met afwisselend mooie uitzichten en oude gemengde bossen. Het uitzicht op Bouillon vanop de uitkijktoren aan het Belvédère d’Auclin is werkelijk prachtig.

Tags: ,
Les Pairées

Deze mooie wandeling vertrekt aan het kasteel van Resteigne en gaat langs de oevers van de Lesse naar het pittoreske dorpje Belvaux. Van het dorp gaat het verder in de richting van het natuurgebied Les Pairées, een typisch landschap van de Calestienne met kalkrijke graslanden en tal van jeneverbesstruiken.

Tags:
De Roche à l'Appel

Een korte maar uitzonderlijke wandeling in het beschermd natuurgebied Ardenne et Gaume met de schitterende geologische rotsformatie Roche à l‘Appel. Wandelaars moeten over een goede conditie beschikken om de bochtige, soms vrij steile paden aan te kunnen. Het circuit op en rond de Roche à l‘Appel is heel bijzonder. Geologen uit alle windhoeken komen hier om zich te verbazen bij deze rotsmassa die vooral uit puddingsteen bestaat.

Tags: ,
Van Maissin naar Redu

De wandeling van Maissin naar het beroemde boekendorp Redu met zijn vele boekhandelaren, combineert natuur en (lees)cultuur. In 1984 hebben twee plaatselijke journalisten van dit leeglopend plattelandsdorp met 450 inwoners, een enorme boekenmarkt gemaakt. Naar het voorbeeld van Hay-on-Wye in Wales, dat sinds 1961 een uniek tweedehandsboekencentrum werd, vindt men vandaag in Redu een 20-tal boekhandels in oude stallingen en boerderijen. Men kan er ook zeldzame strips op de kop tikken. En uiteraard heeft ook de gastronomie zijn plaats in Redu.

Tags:
Ann Meulemans — Mooie afwisselende wandeling. Het eerste stuk door het bos kan er na een natte periode en bosbeheer modderig bijliggen. Vervolgens een mooi stuk langs de Lesse, met in het gelijknamige dorp Lesse een mooie picknickplaats. Van daaruit een beklimming over de verharde weg naar het kleine maar gezellige......
Les Quatre Fils Aymon

Deze wandeling gaat door het woud van Rulles dat samen met het woud van Anlier en Chenel het grootste beukenbos van België vormt. In het woud broed de zwarte ooievaar maar ook het hert, ree en everzwijn hebben hier hun habitat. De naam van de wandeling verwijst naar het oude lied van de vier zonen van Aymon, die van plek naar plek trokken om er korte verhalen te zingen.

Tags: ,
De wilde Ourthe

Op de Hérou-rotsen waar men een prachtig uitzicht krijgt op de rivier, volgt het parcours de loop van de Ourthe. De route loopt grotendeels langs een klein steenpad dat u meeneemt langs beverdammen en de Keltische versterking ‘Le Cheslé’. Vanop de hoog gelegen ringwal hebt u een mooi uitzicht op het landschap van de Ourthe. Van daaruit vertrekken verschillende steile wegen en paden die u terugbrengen naar het vertrekpunt ‘Belvédère’. Daar kunt u een laatste keer de ongerepte charme van de zes meanders van de Ourthe bewonderen en een hapje eten.

Tags:
Rond Corbion

Het zeer gevarieerde parcours neemt u eerst mee naar de ‘Chaire à prêcher’, een steile rotsformatie boven de Semois en de ruïnes van het kasteel van Montragut. De overblijfselen zijn beperkt, maar het uitzicht is er fantastisch. Een doorgang leidt naar andere mooie uitzichtpunten vooraleer u arriveert in Frahan, dat zich bevindt op het uiteinde van een riviermeander. Op de andere oever ontdekt u het charmante oude tabaksdorp Poupehan. U steekt opnieuw de Semois over voor een laatste klim die u terugbrengt naar Corbion, vroeger bekend voor zijn tabaksteelt en -verwerking.

Tags:
Rond Dohan

Van Dohan stijgt de wandeling hoog boven de vallei en krijg je al meteen enkele mooie vergezichten. Daarna wandel je door gemengde bossen naar de Semois. Je volgt de loop van de Semois tot aan het uitzichtpunt op de Roche De La Chevauchée.

Tags: ,
Rond Les Hayons

De wandeling gaat langs de oevers van de Semois naar het uitzichtpunt Saut Des Sorcières. Daarna wandel je door mooie gemengde bossen in de vallei van de Ruisseau Des Aleines naar de Roche Colas Tcha Tcha. Van het gehucht La Cornette wandel je over weinig betreden paden terug naar het vertrekpunt.

Tags: ,
Hoog boven de Ourthe

Het stadje La Roche-en-Ardenne ligt schilderachtig aan de oever van de Ourthe, die in de vallei, tussen de heuvels, twee grote meanders vormt. De burcht die zijn schaduw werpt op het stadje, was al bewoond in het steentijdperk. De site werd later een oppidum, zag een Romeins fort ontstaan en werd uiteindelijk een feodale burcht. Vanwege de ideale ligging biedt La Roche tal van mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en kajakvaarders. Het parcours volgt de bewegwijzering nr. 6 tot in Maboge en Borzée om dan terug te keren naar La Roche. Onderweg krijgt men mooie uitzichten op de burchtruïne en de vallei van de Ourthe.

Tags:
In de Feeënvallei

Het eerste deel van de wandeling begint vredig en verbindt de mooie Feeënvallei met de romantische en ongerepte vallei van de Martin-Moulin. De terugweg volgt een bochtig pad bezaaid met wortels en stenen. Hier en daar moet men steunen op naakte rotsen en beekjes oversteken van de ene steen naar de andere. Op een bepaalde plaats ziet u een oude beverdam. En ook otters zijn te vinden in deze vallei. In het tweede deel verlaat u de vallei en gaat u de hoogte in, waar u een mooi uitzicht krijgt op Achouffe. Een beetje later wordt het parcours ruw en avontuurlijk. Een paadje leidt naar twee uitzichtpunten om nadien af te dalen naar de dieptes van de vallei van de Martin-Moulin, waar u begint aan de terugweg. Kers op de taart: een bezoek aan de brouwerij van Achouffe.

Tags:
De Abdij van Orval

De Abdij Notre-Dame d’Orval, gesticht in 1132 en een van de mooiste cisterciënzerabdijen van België, is het vertrekpunt van dit grensoverschrijdend parcours van ongeveer 11 kilometer. Zelfs al kan men de beroemde brouwerij en de abdij zelf niet bezoeken, de ruïnes van de oude abdij zijn evenzeer interessant. De eenvormige ruïnes (beschermd monument) van de oude abdij die dateren uit de 12e tot de 13e eeuw, en daarnaast de moderne gebouwen van de nieuwe abdij van Orval, zijn beslist een bezoek waard.

Tags: ,
De Abdij van Clairefontaine

In het hart van deze wandeling op de grens tussen België en het Groothertogdom Luxemburg vindt u de Abdij en de ruînes van Clairefontaine, die in de 13e eeuw werd gebouwd op vraag van Ermesinde van Luxemburg. De ruïnes en de bron met drinkbaar water nodigen uit tot flaneren. Het bezoek is gratis. Van daaruit trekt het circuit naar de vallei van de Eisch, loopt rond de oude stuwdam en steekt op sommige plaatsen de grens met Luxemburg over. Tijdens de terugkeer kunt u de wandeling verlengen via de Karlsberg en een dicht loofbos.

Tags:
Het oude dorp Wéris

Wéris is lid van de vereniging van Mooiste Dorpen van Wallonië. Het dorp verdient een bezoek vanwege de goed bewaarde dorpsarchitectuur, de romaanse St-Walburge kerk uit de 11e eeuw en de pittoreske en typische streekwoningen. De wandeling trekt door bossen en velden tussen de Famenne en de Ardennen, en biedt enkele mooie uitzichtpunten op het agrarische landschap en de vele megalithische overblijfselen. Onderweg ontdekt u enkele rotsen en rotsblokken waar een legende aan verbonden is zoals de ‘Haina Steen’ en het ‘Duivelsbed’.

Tags: ,
Rond Bouillon

Op het uitzichtpunt Pic du Diable geniet men van een breed panorama van de meanders van de Semois, de diepe wouden en de Molen van l’Epine. De weg naar Corbion biedt spectaculaire uitzichten op de Semois. De terugkeer naar Bouillon voert u langs kleine paadjes door dichte loofwouden en biedt op de ‘Rocher du Pendu’ een sprookjesachtig uitzicht op het landschap en de Abdij van Clairefontaine. Langs het parcours ziet u het Park van het Arboretum met veel eeuwenoude bomen en ‘La Ramonette’, de site waar de eerste houten burcht van Bouillon werd gebouwd. Het is een vermoeiend parcours, maar wondermooi en het zal ervaren wandelaars beslist kunnen verleiden.

Tags: