De Abdij Notre-Dame d’Orval, gesticht in 1132 en een van de mooiste cisterciënzerabdijen van België, is het vertrekpunt van dit grensoverschrijdend parcours van ongeveer 11 kilometer. Zelfs al kan men de beroemde brouwerij en de abdij zelf niet bezoeken, de ruïnes van de oude abdij zijn evenzeer interessant. De eenvormige ruïnes (beschermd monument) van de oude abdij die dateren uit de 12e tot de 13e eeuw, en daarnaast de moderne gebouwen van de nieuwe abdij van Orval, zijn beslist een bezoek waard.
Afstand: 11.5 km.
Tijd: 3u30.
Graad: Licht.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Niet toegelaten.
Totale stijging: 133 meter.
Aard: 95% onverhard.
Markering: Blauwe rechthoek en licht blauwe rechthoek.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
Chameleux.
De bouw van de nieuwe abdij begon in 1926, op de grondvesten van een oud gebouw, dat vernield werd tijdens de Franse Revolutie. De bron, de eeuwenoude roosvensters en de mooie tuin met geneeskrachtige kruiden behoren tot de hoogtepunten van het bezoek aan de ruïnes. Het museum verhaalt de geschiedenis van de abdij en toont oude werken in smeedijzer, een maquette van de abdij en schilderijen uit de 18e eeuw. De route gaat van de Abdij van Orval naar het dorp Chameleux en indien gewenst kan je een ommetje maken naar het Franse dorpje Villiers. Van Chameleux gaat het verder in de richting van de Gallo-Romeinse site van Chameleux om zo terug te keren naar het vertrekpunt.
Download PDF voor routebeschrijving.
POI 1 - Abdij Notre-Dame d’Orval.
De Abdij Notre-Dame d'Orval vestigde zich in 1132 in de Gaumestreek. Het klooster is bekend om zijn geschiedenis en geestelijk leven, maar ook om zijn trappistenbier en typische trappistenkaas. In 1070 vestigden zich Italiaanse monniken in het graafschap Chiny in België. De bouw van een kerk en een klein dorpje was kort daarvoor begonnen. Tien jaar later hervormden de oorspronkelijke monniken hun gemeenschap naar de regel van de kartuizers. In 1132 kwamen de kartuizers om verschillende redenen in problemen. Graaf Albert van Chiny vroeg aan Bernardus van Clairvaux om de stichting over te nemen. Deze stuurde zeven monniken, afkomstig van de abdij van Trois-Fontaines. De reeds aanwezige kanunniken vervoegden de nieuwkomers in de orde van de cisterciënzers. Rond 1252 werd het klooster vernield door een brand. De heropbouw nam ongeveer 100 jaar in beslag. Tijdens de 15e en de 16e eeuw vonden verscheidene oorlogen tussen Frankrijk en naburige regio's plaats (Bourgondië, Spanje), wat voor Orval gevolgen had. In 1637 werd de abdij verwoest, maar ze werd terug opgebouwd. In 1793 werd de abdij definitief verwoest door de Franse revolutionaire troepen. De site werd verkocht als nationaal goed en diende een eeuw lang als steengroeve. In 1926 schonken de toenmalige eigenaars de site aan de nieuwe vzw l'abbaye de Notre Dame d'Orval, met de bedoeling er een nieuw trappistenklooster op te richten als dochterafdeling van La Grande Trappe. De eerste monniken waren echter niet afkomstig van La Grande Trappe, maar van de Abdij van Sept-Fons. Zij keerden terug naar Europa van een mislukte poging tot kloosterstichting in Brazilië. Gedurende 22 jaar, van 1926 tot 1948, werd een geheel nieuwe abdij opgebouwd naar ontwerp van architect Henri Vaes. Dit was vooral het werk van de Gentenaar dom Albert-Marie Van der Cruyssen, die in 1936 de eerste abt werd. Om de grote bouwwerken te kunnen bekostigen werden verschillende inzamelingsactiviteiten opgezet. Er werden bijvoorbeeld speciale postzegels met toeslag uitgegeven. De kaasmakerij (1931) en de brouwerij (1932) werden opgericht om de nodige financiële middelen te genereren, en stelden vanaf het begin leken te werk. Na het einde van de bouwwerken werden deze inkomsten gebruikt voor sociale en liefdadige doeleinden.
Abdij van Orval.
www.orval.be.
POI 2 - Gallo-Romeinse site van Chameleux.
Op 4 km ten zuiden van Florenville bevindt zich de Gallo-Romeinse site van Chameleux ( 1e tot 3e eeuw). Ooit kwam hier de Romeinse Heirweg Reims-Trier langs en werd hier een afspanning gebouwd voor de soldaten en de reizigers. Archeologische opgravingen hebben de restanten van dit relais blootgelegd. Informatieborden geven de bezoekers een idee van het leven hier tijdens de Romeinse periode.
Maison du tourisme du Pays de la Semois entre Ardenne et Gaume.
www.visitgaume.be.