Selecteer de taal

De Abdij van Clairefontaine

Abdij van Clairefontaine

In het hart van deze wandeling op de grens tussen België en het Groothertogdom Luxemburg vindt u de Abdij en de ruînes van Clairefontaine, die in de 13e eeuw werd gebouwd op vraag van Ermesinde van Luxemburg. De ruïnes en de bron met drinkbaar water nodigen uit tot flaneren. Het bezoek is gratis. Van daaruit trekt het circuit naar de vallei van de Eisch, loopt rond de oude stuwdam en steekt op sommige plaatsen de grens met Luxemburg over. Tijdens de terugkeer kunt u de wandeling verlengen via de Karlsberg en een dicht loofbos.

Afstand: 9 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 225 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Rode rechthoek 7 en 6.

Wandelschoenen aanbevolen.

Vallei van de Eisch.

De route gaat van de ruïnes van de abdij naar de Ecole apostolique du Sacré-Coeur om daarna via de vallei van de Eisch naar de oude stuwdam uit de Eerste Wereldoorlog te gaan. Langs de oever van de Eisch gaat het verder in de richting van de Karlsberg om via het Groothertogdom Luxemburg terug te keren naar het vertrekpunt.

Abdij van Clairefontaine

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Abdij van Clairefontaine.

De voormalige abdij van Clairefontaine was een klooster voor cistercienzerinnen gelegen te Clairefontaine, nabij Aarlen. Financieel gedoteerd in 1247 door Ermesinde II van Namen en gebouwd door haar zoon Hendrik V. Ze koos er bij testament haar laatste rustplaats als necropool voor het grafelijke huis van Luxemburg. Haar graftombe werd er aangetroffen bij opgravingen in de 19e eeuw. Op het einde van de 16e eeuw werd de abbatiale kerk vergroot samen met de slotgebouwen. In de loop van de 18e eeuw werden de gebouwen verhoogd om verdere problemen met de overstroming van de Durbaach te vermijden. Het klooster werd in 1794 door de Franse revolutionairen vernietigd bij hun bezetting van Luxemburg. De site werd in 1875 door de Jezuïeten gekocht om er hun Noviciaat te bouwen. Deze trokken er weg in 1968. Vandaag waakt een vereniging over het beheer en het onderhoud van de site. Vrijwilligers verzorgen er gidsbeurten in de ruïnes en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Clairfontaine, gebouwd in de 19e eeuw.

Maison du Tourisme du Pays d’Arlon.
www.arlon-tourisme.be.