Wandeltocht door het bosgebied Sparrenrijk, landgoed Eikenhorst, door de Halsche Beemden in het stroomgebied van de Essche Stroom ook wel Esschestroom genoemd en het wandelpark Molenwijk.
- Hits: 630
Wandeltocht door het bosgebied Sparrenrijk, landgoed Eikenhorst, door de Halsche Beemden in het stroomgebied van de Essche Stroom ook wel Esschestroom genoemd en het wandelpark Molenwijk.
Wandeltocht door landgoed Velder, landgoed Heerenbeek en de Mortelen. Deze gebieden liggen in het hart van het Nationaal Landschap Het Groene Woud.
Een wandeltocht voor de liefhebber van rivierlandschappen en die het eventuele overige dijkverkeer niet al te hinderlijk vindt. De wandeltocht start in Haren en gaat na het verlaten van Haren over de Groene Dijk zoals deze dijk op topografische kaarten uit 1840 en ook later vermeld wordt.
Wandeltocht rijk aan water voor de liefhebber van dorpsgezichten en het wandelen door de groene randen rond de twee dorpen Beek en Donk en Aarle-Rixtel. Beide dorpen zijn gescheiden door het Wilhelminakanaal maar verbonden met elkaar door de Zuid-Willemsvaart, het beekdal van de Aa en beek de Goorloop.
Wandeltocht door de rand van Nuenen, het landbouwgebied tussen Nuenen en Gerwen en door de plaats Gerwen. Maar ook door de rand van de Papenvoortse Heide, Geeneindse Heide en door het Nuenens Broek.
Wandeltocht door de Deurnsche Peel en het kleine peeldorp Griendtsveen. De Mussenkeet ook wel als de Muschenkeet geschreven was een keet die bestond uit turf, planken, biezen en ander goedkoop bouwmateriaal. Waarschijnlijk was de naam een verbastering van ‘de Musch z’n keet’ elke turfsteker kende de plek. Dergelijke keten dienden doorgaans als tijdelijk onderkomen voor seizoenarbeiders.
Wandeltocht over de Lieropsche Heide en de Strabrechtse Heide. De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van ca. 1500 ha.
Wandeltocht door een landschap met percelen naaldbos afgewisseld door weilanden en akkerland en het beekdal van de Kleine Beerze.
Wandeltocht door het Wijboschbroek en Smaldonken een deelgebied van het Wijboschbroek. Het natuurgebied Wijboschbroek was vroeger een gebied van moerasbossen, het woord broek in de naam geeft al aan dat het een nat gebied is.
Wandeltocht door landgoed Haanwijk, het Bossche Broek en landgoed Sterrenbosch met als rode draad bij deze wandeltocht het riviertje de Dommel.
Wandeltocht door landgoed Nieuwkerk, de rand van de Regte Heide, landgoed De Hoevens, het Ooijevaarsnest en de Halve Maan. Tijdens de wandeltocht passeert men twee keer de Poppelse Leij en het mooie beekdal van de Lei.
Wandeltocht langs het riviertje de Aa tussen Erp en Veghel voor de liefhebber van open landschappen.
Wandeltocht door het Cranendonckse bos en door de rand van de Molenheide.
Wandeltocht door natuurgebieden Oisterwijkse Bossen en Vennen, de Oude Hondsberg en Ter Braakloop.
Wandeltocht door Son en Breugel, het beekdal van de Dommel ten zuiden van het Wilhelminakanaal, door Nederwetten, de Wettens Broek & Breugelsche Beemden, het buurtschap Stad van Gerwen en het stroomgebied van de Breugelsche Beek.
De wandeltocht gaat door het noordelijke deel van de Groote Heide met enkele mooie vennen zoals het Drooge Meerven, het Diepe Meerven, het Veeven en het Klein Huisven.
Wandeltocht door de Papenvoortse Heide, Geeneindse Heide en het Nuenens Broek. De Papenvoortse Heide en Geeneindse Heide, beide deelgebieden van de Stiphoutse Bossen, zijn van oorsprong productiebossen met overwegend grove den en fijnspar. Door het huidige beheer is het een meer gevarieerd bosgebied geworden. In het gebied zijn een tiental grotere en kleinere vennen die het gebied erg verlevendigen, de wandeltocht gaat langs enkele van deze vennen.
Een groot deel van de wandeltocht gaat door het natuurgebied de Malpie. Voordat de Malpie bezocht wordt gaat de tocht langs de Malpiebeemden, door bosgebied Opperheide en langs het riviertje de Dommel.
Wandeltocht door het Dommeldal en door het buurtschap Kasteren in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het Dommeldal bestaat uit beemden, akkers en bosjes. De beemden bestaan uit natte graslanden die gebruikt worden als wei- en hooilanden.
Wandeltocht door de Aardbossen, de Landschotsche Heide, Kuikseindsche Heide en het Molenbroek. De Aardbossen is een smal bosgebied dat wordt doorkruist door de Groote Beerze.
Boskant is een agrarisch dorp met in de omgeving enkele grote boomkwekerijen en ligt in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. De wandeltocht gaat langs percelen van deze boomkwekerijen, door het Hulstsche Broek, het Hezelaarsbroek, de Scheeken en Scheeken-De Mortelen.
De wandeltocht gaat door het bosgebied de Overloonsche Duinen en langs de beek Loobeek. Overloon is vooral bekend om zijn Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum.
Deze wandeltocht gaat evenals de Munseheide-route en de Slabroek-route geheel door het natuurgebied de Maashorst. De Maashorst bestaat uit een aantal heel verschillende landschapstypen, men vindt er bossen, verspreide heidevelden, enkele vennetjes, in het centrum een landbouwgebied en een groot begrazingsgebied de Brobbelbies.
Wandeltocht in de Maashorst door Annabos, Loose Beemd, Revennekes, Slabroek. Door het bosgebied de Bedafse Bergen en de Slabroekse Bergen. Wijstgronden zijn drassige tot permanent natte hoge gronden direct grenzend aan een breuk.
Wandeltocht langs de Dommel, door het Vresselse Bos, langs de Moerkuilen en door de Dommelbeemden.
Wandeltocht door landgoed Zegenwerp, landgoed Venrode, bosgebied Sparrenrijk, landgoed Eikenhorst en de Halsche Beemden.
Wandeltocht door het Vresselsbos ook wel Vressels Bos, Vresselse Bos of Vresselsche Bosch genoemd. Niet alleen de naam kent aardig wat variaties ook het gebied zelf is een mooi gevarieerd gebied met smalle slingerende bospaadjes afgewisseld door brede bospaden met in het bos enkele kleine vennen.
Wandeltocht door het bosgebied de Molenheide en de Groespeel. Vanuit het plaatsje Mill gaat de wandeltocht richting Sint Hubert. Tussen de beide plaatsen wordt onder andere een deel van het voormalig Duits Lijntje gevolgd.
Landgoed Huis ter Heide ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Het is een 958 ha aantrekkelijk natuurgebied met vennen, akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864. Stadsgeluiden en snelwegoverlast dringen zelden door in het bosgebied. Tijdens deze korte maar afwisselende wandeling heb je halverwege een prachtig uitzicht over het Leikeven. In het gebied tref je Schotse Hooglanders aan. Deze grote grazers zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing.
Een mooie afwisselende wandeling door het natuurgebied De Malpie. Van Borkel en Schaft gaat het via de oever van de Dommel naar de Malpie. Hier wandel je langs verschillende vennen, heide en beemden tot aan de Venbergse Watermolen. Via bossen en heideveldjes gaat het weer terug naar het dorp.
De wandeltocht gaat door het buitengebied van Liessel met onder andere het buurtschap Leensel en de Liesselse Bossen. Het Liesselse bos kan aangemerkt worden als een typisch Brabants bos. Het is een jong bosgebied van dennenhout dat is aangeplant op een voormalig stuifzandgebied.
Deze gps wandelroute gaat door de Boswachterij De Kempen langs de Cartierheide, door bos en langs heideveld in ontwikkeling. In De Kempen, op de grens van Nederland en België, is de bewoonde wereld ver weg met uitzondering van het korte stukje naast de autosnelweg. Zandwegen voeren langs akkers en door eindeloze bossen. Daar waar de naaldbossen wijken, ligt de grote stille heide met stuivend zand en moerassen.
Wandeltocht door de Grotelsche Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd, Het gebied bestaat uit afwisseling van bos, wat kleine restjes heide en grotere oppervlakten grasland. Het van oorsprong heidegebied is in de jaren 30 van de 20ste eeuw zoals op zoveel plaatsen in Brabant beplant met dennen. In 2005 zijn aan het gebied enkele landbouwpercelen toegevoegd waardoor er een leuke combinatie van bos met doorkijkjes en open graslanden is ontstaan.
Wandeltocht door de natuurgebieden het Beestenveld, de Klotterpeel en het landgoed de Stippelberg. Deze gebieden vormen samen met de Nederheide het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Brabant.
Een gevarieerde wandeltocht die door twee dorpskernen, landbouwgebied en het Sint Anthonisbos gaat. De dorpskernen van Sint Anthonis en Oploo zijn leuke plaatsjes met in het plaatsje Oploo een watermolen ook wel D'n Olliemeulen genoemd en standerdmolen De Korenbloem als bezienswaardigheid.
Wandeltocht door een Maasheggenlandschap en de Vilt, een oude Maasmeander. De naam Bougheim is een oude naam voor Beugen, het is de omschrijving van een nederzetting in de bocht van de Maas.
De wandeltocht staat voor een groot deel in het teken van beek de Beerze. De beek begint strikt genomen in landgoed Baest, waar de Grote Beerze en de Kleine Beerze samenstromen. Vervolgens stroomt de beek ten noorden van het landgoed door het gebied Baest/Kattelaars Broek, langs Spoordonk, door het gebied Dal van de Beerze en de Kampina naar Lennisheuvel waar de Beerze Smalwater gaat heten. De wandeltocht gaat door de gebieden Baest/Kattenbergs Broek, Dal van de Beerze en het zuidelijk deel van de Kampina.
Wandeltocht voor de liefhebber van rivierenlandschappen. De wandeltocht gaat over dijken en door de uiterwaarden van de Maas. In deze uiterwaarden zijn natuurlijke heggen te zien, de maasheggen. Deze heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns.
Wandeltocht langs De Bakelse Plassen, door het bosgebied de Nederheide en het bosgebied de Grotelsche Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd.
Wandeltocht door landgoed Heerenbeek en de Mortelen. Deze gebieden liggen in het hart van het Nationaal Landschap Het Groene Woud.
Wandeltocht vanuit Mariahout door enkele kleine maar mooie natuurgebiedjes zoals het Keelgras, de Mosbulten, waterwingebied in de bossen van Olen en de Mariahoutse Bossen, ook wel Lieshoutse Bossen of Lieshoutse Heide genoemd.
Wandeltocht voor de liefhebber van boswandelingen. De wandeltocht gaat door de Stiphoutse Bossen een bosgebied op de grens van de drie gemeenten Helmond, Laarbeek en Nuenen, Gerwen en Nederwetten.
Wandeltocht door Stiphoutse Bossen, buurtschap Achterbosch en de Ruweeuwsels. De Stiphoutse Bossen is een bosgebied op de grens van de drie gemeenten Helmond, Laarbeek en de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. De wandeltocht gaat in de Stiphoutse Bossen door de deelgebieden de Molenheide en de Geeneindse Heide.
Wandeltocht naar het recreatiepark Kienehoef om vervolgens langs de Dommel aan de rand van Sint-Oedenrode, door het oude centrum van de plaats en het Dommeldal weer terug te keren naar Olland.
Wandeltocht voor de liefhebber van weidse vergezichten over uiterwaarden langs de Maas waarbij ook gestruind wordt door grasland. De wandeltocht gaat langs de Hertogswetering, door de Keent, landgoed Mariëndaal en het kleine landgoed Lievendael.
Wandeltocht door de landgoederen Cleefswit, De Sijp, de Bunthorst, Groote Slink en door het landgoed de Krim. De genoemde landgoederen zijn ontgonnen Peelgebieden. Voor deze ontginning was deze streek een onafzienbare kale vlakte die nergens beschutting bood.
Wandeltocht door de Hugterheide en het Weerterbos. De Hugterheide bestaat uit stuifduinen vooral begroeid met dennen, in het bosgebied worden veelal leuke slingerende bospaadjes gevolgd. Het Weerterbos ligt in een laagte met daarin, vennen, moerassige gebieden en een groot gebied open graslanden. Vanuit een observatietoren heeft men een prachtig uitzicht over de graslanden.
Wandeltocht door de Herbertusbossen, de Lange Bleek, Somerense Heide en over de Strabrechtse Heide. De Herbertusbossen zijn vernoemd naar Herbertus van Heeze, de eerste Heer van Heeze. Het is een oud bos met hoog opgaand loof- en naaldhout maar ook met kleine graslanden die mooie doorkijkjes bieden.
Wandeltocht langs beek de Reusel, door Landgoed De Utrecht en langs beek de Raamsloop. Landgoed De Utrecht is een gevarieerd gebied van bossen, vennen en heide.
Wandeltocht door de Nederheide, de Stippelberg, het Beestenveld en de Klotterpeel. Deze gebieden vormen samen het grootste aaneengesloten natuurgebied in het oosten van Noord-Brabant.
Wandeltocht vanuit de natuurpoort Nederheide door het natuurgebied de Stippelberg. De Stippelberg bestaat uit twee delen, het oostelijk deel bestaat uit fraaie lanen die horen bij het landhuis, het westelijke deel bestaat uit dennenbos met hierin stippels in het landschap.
Wandeltocht door Stevensbergen, Blekerheide, de Lommelse Sahara en het Venakkerbos. Stevenbergen is een klein natuurgebied dat midden in de gemeentebossen van Luyksgestel ligt.
Wandeltocht door de Peelse Heide, de Reuselse Moeren en de Kroonvense Heide. De wandeltocht start in de Peelse Heide, dit gebied bestond voorheen uit woeste grond maar is in de periode 1930-1945 ontgonnen en voor een groot deel met grove den beplant. Toch heeft dit bosgebied veel te bieden zoals de kleine en de grote cirkel, een klein stukje Parijs bij Reusel.
Wandeltocht door een verrassend gevarieerd landschap in de Maashorst. Het gebied bestaat uit een aantal heel verschillende landschapstypen: bossen, een viertal verspreide heidevelden, enkele vennetjes, boerenland met akkers, natte graslandjes en houtwallen.
Wandeltocht door de bosgebied Nederheide en Landgoed Stippelberg voor de liefhebber van bosrijke wandeltochten. De Nederheide is van oorsprong ontginningsbos dat zich hoe langer hoe meer ontwikkeld tot een afwisselend bos.
Wandeltocht door de Bedafse Bergen en de Slabroekse Bergen beide deelgebieden van het natuurgebied De Maashorst. De Maashorst is een min of meer aaneengesloten landschapspark dat bestaat uit bossen, heidegebieden, open grasland, landbouwgebied, ouderwets boerenland met akkers, natte graslandjes en houtwallen tijdens de wandeltocht maakt men kennis met deze variëteit in landschappen.
Wandeltocht door natuurgebied Annabos en de Loose Beemd in de natte natuurparel Wijstgrond Uden. Verder gaat de wandeltocht door het bosgebied de Bedafse Bergen met een hoge stuifzandrug.
Wandeltocht door het Vresselsbos, Vresselsche Akkers en de Dommelbeemden. Wie nu door het Vresselsbos wandelt met daarin een het mooie vennengebied de Hazenputten zal zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat hier in de vorige eeuw nauwelijks een boom te bekennen was. Het gebied bestond grotendeels uit zandverstuivingen en heide.
Wandeltocht door Het Groene Woud, bezocht worden de natuurgebieden Scheeken-Mortelen, Heerenbeek, 't Veldersbosch op landgoed Velder en De Scheeken.
Wandeltocht door de landgoederen De Bunthorst, Groote Slink en de Krim. De drie gebieden zijn ontgonnen deelgebieden van een veel groter Peelgebied dat ooit in deze omgeving is geweest. Het peelgebied bestond uit een onafzienbare kale vlakte die nergens beschutting bood. Veel van het Peelgebied is ontgonnen tot landbouwgebied.
Wandeltocht door een maasheggenlandschap. Een uniek landschap van kleine percelen hoofdzakelijk grasland die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- of sleedoorn heggen. De heggen zijn zo dicht in elkaar gevlochten dat ze een ondoordringbare afscheiding vormen. In het verleden dienden ze dan ook als natuurlijke afrastering voor vee. Tevens vormen de dichte heggen een prima broedplaats voor vogels.
Wandeltocht door het dal van de Beerze, langs de bekende maar ook langs minder bekende vennen in de Kampina en door het Banisveld. Op de Kampina gaat de wandeltocht langs drie bekende vennen; Belversven, Huisvennen en de Zandbergsvennen. Minder bekende vennen zijn het Klein Glasven, Kattelaarsput en het Ansumven deze liggen aan de rand van de Kampina en het beekdal waardoor ze voedselrijker zijn, de vennen zijn opgeschoond en weer duidelijk zichtbaar in het landschap.
De Plateaux vormt één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven ten zuiden van Valkenswaard en ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Geniet volop van het gevarieerde landschap tijdens deze wandeling. Loop over de vloeiweiden, wandel door het bos en struin over de wandelpaden tussen heide en vennen door. Zonder er erg in te hebben ben je over de kronkelpaadjes de grens overgestoken en sta je in België.
Deze korte wandelroute komt langs elf grote en kleine vennen, waaronder het Vergeten Ven, Driebloksven en Oude Wasseven. Daarnaast voert het pad langs bos, heide en cultuurlandschap. Met wat geluk komt u onderweg een schaapskudde of ree tegen. Of u hoort een concert van de vele zangvogels. Elk seizoen kent zijn eigen aanblik maar vooral in augustus, wanneer de heide bloeit, is dit een aanrader.
Je wandelt langs de meanderende Reusel naar de herberg Den Bockenreyder. Van hieruit gaat het langs het grote ven De Flaes naar de Flaestoren, een steeds groter wordende spiraal 24 meter omhoog. Hierboven heb je een ongelooflijk 360° panorama. Langs het Goorven gaat het terug naar het vertrekpunt. De wandeling verloopt voor het grootste deel over zandwegen en kleine bospaadjes.
Deze gps wandeling vertrekt in De Moeren. Het gehele landgoed bestaat uit bos, heide en landbouw gebieden. Dit geheel wordt gescheiden door vele lanen, singels en houtwallen, die mede het karakteristieke landschap vormen. Het tweede deel voert door het natuurgebied De Pannenhoef met een mooi heidelandschap en dennenbossen.
Deze afwisselende wandeling gaat door bossen en heidegebied langs, verschillende vennen zoals het Kromven, Wit Hollandven en Keijenhurk. Als afsluiter wandel je langs de Kleine Beerze.