Selecteer de taal

Door de Maasheggen

Maasheggen

Wandeltocht door een maasheggenlandschap. Een uniek landschap van kleine percelen hoofdzakelijk grasland die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- of sleedoorn heggen. De heggen zijn zo dicht in elkaar gevlochten dat ze een ondoordringbare afscheiding vormen. In het verleden dienden ze dan ook als natuurlijke afrastering voor vee. Tevens vormen de dichte heggen een prima broedplaats voor vogels.

Afstand: 17 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 59% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Groeningsche Bergen en Vortumse Bergjes.

In het gebied zijn twee kleine bosgebieden de Groeningsche Bergen en de Vortumse Bergjes. De Groeningsche Bergen en Vortumse Bergjes zijn beboste rivierduinen, de wandeltocht gaat door beide kleine bosgebieden. Voordat het Maasheggenlandschap bezocht wordt gaat de wandeltocht aan de rand van Vierlingsbeek door het beekdal van de Molenbeek met als bezienswaardigheid de Beekse Molen een ijzeren rad met kollergang als aandenken aan Beekse Molen of De Klef. Aan het einde van de wandeltocht passeert men een Joodse begraafplaats één der oudste van Nederland. De begraafplaats werd in 1771 gesticht.

Maasheggen

Download PDF voor routebeschrijving.

POI 1 - Beekse Molen.

Aan de rand van Vierlingsbeek in het beekdal van de Molenbeek staat de Beekse Molen een ijzeren rad met kollergang als aandenken aan Beekse Molen of De Klef. De oudste vermelding is uit 1430, in 1672 is de watermolen herbouwd en in 1944 opgeblazen door de terugtrekkende Duitse troepen. In 1970 liet de toenmalige eigenaar het originele rad herstellen en vormt samen met de kollergang uit een veevoederfabriek een tastbare herinnering aan de watermolen.

Geen extra informatie.

POI 2 - Joodse begraafplaats.

De Joodse begraafplaats van Vierlingsbeek ligt aan de Molenweg en is één der oudste van Nederland. Ze werd gesticht in 1771 en er bevinden zich 82 grafstenen. In 1989 werd er een restauratie uitgevoerd. Er staat ook een gedenksteen ter herdenking van de door de nazi's weggevoerde en vermoorde Joden uit de omstreken.

Geen extra informatie.