Selecteer de taal

Landschotse Heide

  • Wandelroute van: Stami

Landschotse Heide

Deze afwisselende wandeling gaat door bossen en heidegebied langs, verschillende vennen zoals het Kromven, Wit Hollandven en Keijenhurk. Als afsluiter wandel je langs de Kleine Beerze.

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen info.

Aard: 90% onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Kuikeindse Heide.

Het landschap ten zuiden van Middelbeers biedt afwisseling tussen landbouw, veel bos en heide en beeklopen. Dit op de rand van De Kempen gelegen gebied vormt de grens tussen Het Groene woud en de meer zuidelijk gelegen streken, richting Vlaanderen.

Landschotse Heide

Voor deze route is geen routebeschrijving beschikbaar.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Landschotse Heide.

Het gebied bestaat uit vochtige heide met daarin een aantal grote vennen: Keienhurk, Berkven, Wit Holland Ven, Scherpven, en Kromven. Deze vennen zijn rijk aan watervogels en steltlopers, zoals Groenpootruites en Zwarte Ruiter. Aangrenzend in het noorden en oosten ligt de Kuikeindse Heide, wat een naaldhoutgebied is. De Landschotse Heide heeft nog een rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op Welschap werden toen door de Duitse bezetter bommenrichters opgeleid die op de Landschotse Heide moesten oefenen in het bombarderen van schepen. Er werd daartoe een schijnhaven aangelegd en ook werden er schijnboten gebouwd. Deze bestonden uit aarden ruggen van 50 m lang en 7 m breed, met daarop een soort van houten kajuit. Een aantal van deze aarden wallen liggen er nog steeds. Ook de bunker, van waaruit waarnemingen werden verricht, is er nog te vinden. Vaak werden er betonnen bommen gebruikt die door een rookpatroon aangaven waar ze neervielen. Na de bevrijding is een groot deel van de heide ontgonnen. De boeren gebruikten de betonnen bommen om hun erf mee op te sieren.

Brabants Landschap.
www.brabantslandschap.nl.