Selecteer de taal

De Kattelaarsput

Kattelaarsput

Wandeltocht door het dal van de Beerze, langs de bekende maar ook langs minder bekende vennen in de Kampina en door het Banisveld. Op de Kampina gaat de wandeltocht langs drie bekende vennen; Belversven, Huisvennen en de Zandbergsvennen. Minder bekende vennen zijn het Klein Glasven, Kattelaarsput en het Ansumven deze liggen aan de rand van de Kampina en het beekdal waardoor ze voedselrijker zijn, de vennen zijn opgeschoond en weer duidelijk zichtbaar in het landschap.

Afstand: 24 km.

Tijd: 6u00.

Graad: Zwaar.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 96% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Kampina en Banisveld.

Verder wordt het grafmonument van Pieter Gerbrand van Tienhoven bezocht, het monument herinnert aan een groot natuurbeschermer. De Beerze is een beek met moeraszones, vistrappen, zandige oever randen en overstromingsvlakten. Het Banisveld, dit is een 90 ha groot voormalige landbouwgebied waarop door natuurlijke processen een nieuw landschap kan ontstaan. In het gebied staat op een heuvel een uitkijktoren "Tour de Frans" die een mooi uitzicht biedt over het Banisveld.

Kattelaarsput

Download PDF voor routebeschrijving.

Praktische informatie: Bij hoogwater van beek de Beerze kan een alternatieve route gevolgd worden.

POI 1 - Enclave Balsvoort.

n 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Men vindt er ook een bank die memoreert aan de gebroeders Schut die tijdens de Tweede oorlog vanwege hun verzetsactiviteiten zijn geëxecuteerd.

Geen extra informatie.

POI 2 - Van Tienhoven grafmonument.

Van Tienhoven woonde nooit in Boxtel, maar vond dit het mooiste plekje in Nederland en wilde er na zijn dood per se begraven worden. Dat gebeurde kort na zijn dood in 1953, onder speciaal uitgezochte zwerfkeien uit Ootmarsum en Havelte. Weinigen weten dat de naam van ‘Nederlands groote natuurbeschermer’, zoals zijn grafschrift in Kampina luidt, nog steeds voortleeft in kringen van natuurbehoud. Er is zelfs een stichting naar de in 1875 geboren Amsterdammer genoemd, die tweejaarlijks de Van Tienhoven Award uitreikt aan mensen die zich waar ook ter wereld op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de bescherming van de natuur.

Geen extra informatie.

POI 3 - Uitkijktoren Tour de Frans.

De toren is vernoemd naar voormalige boswachter Frans Kapteijns en heeft de bijnaam 'Tour de Frans' gekregen. Bij zijn pensionering sprak hij de wens uit voor een nieuwe uitkijktoren in zijn geliefde natuurgebied Kampina. Via een crowdfunding brachten twittervolgers van Frans, natuurliefhebbers en organisaties uit de streek een groot bedrag bijeen.

Geen extra informatie.

POI 4 - De Spoordonkse Watermolen.

De Spoordonkse Watermolen stamt uit 1320 en draait volledig op waterkracht van de Beerze. Het is de meest westelijke watermolen van Nederland. De molen is uitgevoerd met twee waterraderen . Een waterrad werd gebruikt als aandrijving voor een oliemolen , waarmee lijnzaad werd verwerkt tot lijnolie . Thans wordt dit waterrad gebruikt voor het opwekken van elektriciteit , groene energie op de meest milieuvriendelijke manier. Het andere waterrad heeft nog steeds zijn oorspronkelijke functie, te weten middels waterkracht graan tot meel te verwerken. De aandrijving geschiedt helemaal middels houten tandwielen , er zitten nog steeds authentieke elementen in uit 1320 , terwijl veel onderdelen in de loop der eeuwen ook vervangen zijn. Indien het waterpeil het toelaat wordt er met de molen nog volop graan gemalen op dezelfde manier als eeuwen geleden.

Spoordonkse Watermolen.
www.spoordonksewatermolen.nl.