Wandeltocht door de Papenvoortse Heide, Geeneindse Heide en het Nuenens Broek. De Papenvoortse Heide en Geeneindse Heide, beide deelgebieden van de Stiphoutse Bossen, zijn van oorsprong productiebossen met overwegend grove den en fijnspar. Door het huidige beheer is het een meer gevarieerd bosgebied geworden. In het gebied zijn een tiental grotere en kleinere vennen die het gebied erg verlevendigen, de wandeltocht gaat langs enkele van deze vennen.
Afstand: 18 km.
Tijd: 4u00.
Graad: Gemiddeld.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Geen info.
Aard: 71% onverhard.
Markering: Zie PDF routebeschrijving.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
Nuenens Broek.
Het Nuenens Broek is een nat gebied dat gevormd wordt door een grote afwisseling tussen vochtige graslanden, struwelen, bosjes en houtwallen. Goede wandelschoenen zijn dan ook een noodzaak, voor het natste deel is een alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Nuenen staat bekend om Vicent van Gogh, zowel in het begin als het einde van de wandeltocht komt men een aantal gebouwen tegen die onderwerp zijn geweest in een of meerdere van zijn schilderijen en tekeningen, waaronder de molen de Roosdonck. De uitzonderlijk smalle molen werd in 1884 gebouwd. De molen is oorspronkelijk als oliemolen gebruikt, na 1959 kwam de molen buiten bedrijf en raakte in verval. Na restauratie is de molen weer in bedrijf genomen en wordt gebruikt voor het malen van graan.
Download PDF voor routebeschrijving.
POI 3 - Molen De Roosdonck.
De molen is in 1884 gebouwd door molenaar van Himbergen uit Woensel (Eindhoven) in opdracht van Marcellus van den Eijnden uit Dommelen. De windkorenmolen komt voor op verschillende schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh. In 1887 verleende de gemeente vergunning om de molen geschikt te maken voor het olieslaan. In 1959 raakte De Roosdonck buiten bedrijf en trad zwaar verval in. Om de molen te kunnen behouden, kocht de gemeente Nuenen de molen in 1970. In 1972, 1984 en in 1996 zijn aan de molen restauraties uitgevoerd. In de jaren 1990 kwam de molen weer in particuliere handen.
Windmolen de Roosdonck.
www.roosdonck.nl.