Selecteer de taal

Panoramapad Bergeyk

  • Wandelroute van: Stami

Bergeyk

De Plateaux vormt één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven ten zuiden van Valkenswaard en ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Geniet volop van het gevarieerde landschap tijdens deze wandeling. Loop over de vloeiweiden, wandel door het bos en struin over de wandelpaden tussen heide en vennen door. Zonder er erg in te hebben ben je over de kronkelpaadjes de grens overgestoken en sta je in België.

Afstand: 7.3 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Gele wegwijzer.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Natuurgebied Plateaux-Hageven

Deze schitterende wandeling van Natuurmonumenten brengt je door het grensoverschrijdend natuurgebied Plateaux-Hageven in Bergeijk. Je wandelt door bossen, heide en langs vennen. Aan de sporen onderweg kan je zien dat in dit gebied veel everzwijnen moeten zitten, de kans dat je ze ziet is echter heel klein! De wandeling vertrekt aan de parking van Natuurmonumenten aan de N74. Je wandelt eerst over een brede landweg die daarna overgaat in een zeer mooi wandelpad. Door heide en langs vennen ga je over de Belgische grens. Hier heb je een klein stukje verharde weg tussen de velden. Via een zeer mooi hangbruggetje over de Dommel kom je dan terug in de heide. Wanneer je door een populierenbos op een zandweg komt krijg je even later aan de rechterkant een grenssteen. Deze steen werd vroeger meermaals verplaatst om zo stiekem het een of het ander land wat groter te maken. Om dit te voorkomen werd op die plaats een (grens)boom geplant, die kon men niet meer verplaatsen!

Bergeyk
Kaart & Poi's.

POI 1 - Grensboom.

Onlosmakelijk met elkaar verbonden: een grenssteen vlak bij een grote eik. De steen geeft duidelijk de grens aan, maar is door een slimme of sluwe persoon te verplaatsen. Vandaar de eik. Die was in korte tijd al niet meer te verzetten, dus stiekem 'landjepik' was er niet meer bij! De velden waar je zo meteen tussendoor loopt, zijn vloeiweiden uit de 19e eeuw. Het verhaal hierachter lees je op het paneel naast de grenssteen.

Natuurmonumenten.
www.natuurmonumenten.nl.