Deze gps wandeling vertrekt in De Moeren. Het gehele landgoed bestaat uit bos, heide en landbouw gebieden. Dit geheel wordt gescheiden door vele lanen, singels en houtwallen, die mede het karakteristieke landschap vormen. Het tweede deel voert door het natuurgebied De Pannenhoef met een mooi heidelandschap en dennenbossen.
Afstand: 11 km.
Tijd: 3u00.
Graad: Licht.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Nee.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Vlak.
Aard: Verhard en onverhard.
Markering: Geen.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
De Pannenhoef.
Mooie wandeling in de omgeving van de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh, Zundert. Het eerste deel van de wandeling loopt over paden, welke in eigendom zijn van Landgoed De Moeren. Het landgoed maakt onderdeel uit van een sterk gedifferentieerde landschapszone van ca. 20 kilometer lang en ca 4 kilometer breed. Het gehele landgoed bestaat uit bos, heide en landbouw gebieden. Dit geheel wordt gescheiden door vele lanen, singels en houtwallen, die mede het karakteristieke landschap vormen. Wat zorgt voor een grote afwisseling. De omgeving is nauw verbonden met de vroegere turfwinning. De overblijfselen hiervan zijn nog altijd in het gebied terug te vinden. De turfvaart gegraven in 1618 en volgende jaren, doorkruist nog altijd het landgoed. Via deze turfvaart voerde men turf af naar verschillende plaatsen zoals Breda en Roosendaal, van hieruit werden andere waren terug meegebracht. Het tweede deel van de wandeling voert door het natuurgebied De Pannenhoef met een mooi heidelandschap en dennenbossen. Deze dennen zijn belangrijk voor oa nachtzwaluw en boompieper, maar talloze andere vogels zijn ook talrijk aanwezig in het gebied.
POI 1 - Abdij Maria Toevlucht.
De abdij Maria Toevlucht werd gesticht in 1900 in het destijds moerassige gebied ‘De Moeren’ halverwege de weg tussen Zundert en Rucphen. De abdij is gelegen in een rustig buitengebied, omringd door bossen en natuurgebieden. In de abdij woont een contemplatieve gemeenschap van monniken. Hun leven wordt gekenmerkt door stilte, bezinning en gebed. De gemeenschap maakt deel uit van de orde van de cisterciënzers van de strikte observantie (OSCO), ook bekend als trappisten. De monniken leven zoveel mogelijk van het werk van hun handen. Zo beheren zij o.a. een gastenhuis met de mogelijkheid voor bezinning en meditatie, een kleine brouwerij, waar de Trappist van Zundert wordt gebrouwen.
Geen extra informatie.
POI 2 - In den Anker.
Volgens de overlevering is het gebouwd in 1635 door de eigenaar van brouwerij “Het Ancker” te Breda. Vandaar nog steeds de huidige naam. Oude tijden herleven zo gauw je “In den Anker’ binnen stapt. De gelagkamer is als vanouds dezelfde gebleven. Een dergelijke gelagkamer als hier is nergens meer te vinden. Onder een grote schouw, waar vroeger ooit eens een groot open haardvuur gebrand moet hebben, staat nu een oude potkachel. Midden in het café staat een oude stamtafel. Kortom, alles van vroeger is hier nog aanwezig, zelfs een bedstee. Er hangt een sfeer van rust en gemoedelijkheid. Men hoort er enkel pratende mensen, de rust wordt niet verstoord door muziek. Voor wandelaars, fietsers en passanten is het dan ook goed toeven in “In den Anker”.
In den Anker.
www.indenanker.nl
POI 3 - Vossen bij het ven.
Het verhaal gaat dat vossen met vlooien erg blij zijn met dit soort vennen. De vos neemt dan een takje in zijn bek en loopt achterstevoren het water in. Het takje blijft boven water. De vlooien houden niet van het water en verzamelen zich op het takje. Het takje spuugt hij uit net voordat hij kopje onder gaat. Op deze manier is de vos verlost van zijn vlooien! Een mooie vossenstreek!
Geen extra informatie.
POI 4 - Theekoepel.
In deze theekoepel verbleef Henriette Holst regelmatig. Vanuit de theekoepel loopt er een lange laan met aan weerszijden oude beukenbomen richting de Herenkamer. Vroeger werd de beukenlaan door de bedienden gelopen om thee naar de theekoepel te brengen.
Geen extra informatie.
POI 5 - De Moeren.
De Moeren bestaat uit bos, weiland, akkers, vennetjes en poelen. In het bos liggen weilanden en akkers die Natuurmonumenten beheert. Hier worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Als resultaat van dit ecologische beheer groeit er een scala aan akkerkruiden als leeuwenklauw, klaproos en korenbloem. Op de bloemrijke graslanden bloeien echte koekoeksbloem en duizendguldenkruid.
Natuurmonumenten.
www.natuurmonumenten.nl
POI 6 - De Pannenhoef.
Bos, vennen en bloemrijke weilanden typeren de Pannenhoef. Maar dat is niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk lag hier een soort mini-Peel. Het hele veenpakket werd in enkele eeuwen tijd, tussen 1400 en 1750, weggegraven. In gedroogde vorm - turf - ging het via turfvaarten naar de steden, als brandstof voor huishoudens en brouwerijen. De bekendste is wel de 'Turfvaart' die naar Breda loopt. Wat over bleef was een heuvelige heide met vennen in de kommen. Daar viel weinig te halen en dus begon met het gebied in de 19de eeuw te ontginnen tot bos en landbouwgrond.
Brabants Landschap.
www.ontdekdenatuur.brabantslandschap.nl