Selecteer de taal

Kattevennen

Wandelroute

Kattevennen.

Image
Kattevennen

Kattevennen.

Deze boswandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen gaat van de voormalige grindplassen in het gebied Papendaalheide naar het Hei- en Meibos. Deze naaldbossen bestaan voornamelijk uit Corsicaanse en grove dennen die op het einde van de 19e eeuw werden aangeplant om hout te leveren voor de mijnbouwindustrie in de regio.

Afstand: 9 km.

Tijd: 2u15.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 61 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Blauwe ruit.

Wandelschoenen aanbevolen.

Hei- en Meibos.

De wandeling gaat naast de De Kyn vijver en stijgt naar een uitzichtpunt vanwaar je mooi zicht hebt op de voormalige grindplassen. Je gaat rond de vijver en gaat het Hei-en Meibos in. De naam "Meibos" verwijst naar de teelt van meekrap, een plant die vroeger in deze regio werd verbouwd voor het winnen van rode kleurstof, essentieel voor de lokale textielnijverheid. Historisch gezien bestond het landschap uit heidevelden en verspreide akkertjes. Aan het einde van de 19e eeuw werden deze heidegebieden omgevormd tot naaldbossen, voornamelijk met aanplantingen van Corsicaanse en grove dennen. Deze transformatie was deels bedoeld om hout te leveren voor de mijnbouwindustrie in de regio. Je gaat over een kronkelend paadje door een prachtig valleitje. Verder volg je mooie bospaadjes en wat bredere boswegen tot je uitkomt aan de Ynus Emre moskee. Wat verder duik je terug het bos in om uiteindelijk uit te komen in een wat meer open landschap. Via een verkeersluwe weg wandel je verder in de richting van de grote surfplas van Papendaalheide. Je volgt de plas tot aan het vertrekpunt.

Download PDF voor kaart.

Sommige paden kunnen er slijkerig bijliggen.

POI 1 - Katevennen.

De oorsprong van deze naam wordt toegeschreven aan een verbastering van het Engelse woord "cattle", wat "vee" betekent. Dit zou wijzen op het historische gebruik van het gebied voor veeteelt. Daarnaast duidt de term "vennen" op de aanwezigheid van moerassige of vochtige gebieden. Het gebied kende vroeger veel natte zones door de vallei van de Wiemesmeerbeek, veroorzaakt door een ondoordringbare laag van ijzerzandsteen in de bodem. Deze combinatie van veeteelt en vochtige landschappen heeft waarschijnlijk geleid tot de naam "Kattevennen".

Geen extra informatie.

Wandelroutes Limburg.